Logo
Vytlačiť túto stránku

Silné posolstvo o modelových lesoch v Českej republike: Krajina, udržateľnosť, spolupráca

Modelový les Česká republika. Takto znie názov videa s trojjediným posolstvom: Krajina, udržateľnosť, spolupráca. Na počiatočných záberoch sa objavujú postupne poľovník, rybári, vinári, výtvarníci, cyklisti, turisti, sakrálne stavby, hrad, les. Vo vyše štvorminútovom videu sú zvýrazňované v dvojexpozícii jasné a zrozumiteľné podtituly v češtine a angličtine.

Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

Budúcnosť v udržateľnom hospodárení. Život v kultúrnej krajine. A k tomu zodpovedajúce zábery. A znova. Synergia človeka a prírody, dokumentovaná na pôsobivých obrázkoch krajiny s obrábanými vinohradmi a pasúcim sa dobytkom.

Krajina pre prácu a obživu. Na videu je na zábere lesník, priemerkujúci stojace stromy. Moderná a výkonná procesorová hlavica, ktorá odvetvuje a kráti vyťažené kmene. Úžasné výsledky rezbárskej zručnosti z dreva.

Krajina pre radosť a zdravie. Vyhliadkové veže, cyklochodníky a turistické chodníky na poliach aj v lesoch. A na nich spokojní ľudia.

Budovanie vzťahu k prírode. Lesníci s deťmi pri hre v kruhu, počas prechádzky v lese a pri pozorovaní ležiaceho muflóna.

Modelový les Česká republika. Platforma pre spoluprácu, súčasť Medzinárodnej siete modelových lesov a päť oblastí v Českej republike: Lesnícky park Křivoklátsko, Lesnícky park Bezděz, Lesnícky park Masarykův les Křtiny, Biosférická rezervácia Dolní Morava a Lesnícky park Podkomorské lesy.

Na záberoch harmónia, súlad, výsledok spolupráce, úcty k lesu, prírode a krajine, k ľuďom, ktorí v nej hospodária a žijú. Včelária, zbierajú huby, pestujú vinič, navštevujú hrady, behajú v lese, starajú sa o les.

Záver: Krajina je naša budúcnosť. A opäť zdôraznenie úvodného a kľúčového posolstva: Krajina, udržateľnosť, spolupráca. Dodávam ešte jednu podstatnú informáciu - tvorbu filmu finančne podporili Ministerstvo zemědělství ČR a štátny podnik Vojenské lesy a statky ČR.

Modelové lesy v Českej republike sú silnou inšpiráciou a odpoveďou na to, akou cestou by sme sa mali uberať v tejto oblasti aj na Slovensku. Pred vyše rokom sme písali v časopise LES & Letokruhy o tom, že viaceré lesnícke subjekty a nimi obhospodarované lesy sú podľa odborníkov pripravené na to, aby sa stali súčasťou Medzinárodnej siete modelových lesov. Napríklad Mestské lesy Košice a Mestské lesy Banská Bystrica. Zatiaľ sa tak nestalo. Možno, že svoju pozitívnu úlohu zohrá zverejnené video z Českej republiky.

Jozef Marko

Video Modelový les Česká republika nájdete tu:

https://www.youtube.com/watch?v=sh0LdOu1m1s&feature=youtu.be&fbclid=IwAR3PSM_doRgWCDhkVJadG2CKObPq-rVNdrfMkP4JerrsJF7RPZqo8mLIYio

Naposledy zmenené: utorok, 15 september 2020 15:15
Prečítané: 1716
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.