Logo
Vytlačiť túto stránku

Útoky medveďa podľa Štátnej ochrany prírody nesúvisia s nárastom jeho populácie

V tomto roku zatiaľ došlo k piatim útokom medveďa hnedého na človeka. Stali sa v lokalitách Môlča, Komornícka dolina, Ludrovská dolina a Liptovská Kokava. Posledné napadnutie medveďa sa stalo v auguste v lokalite Horná Štubňa. Pre TASR to povedal Marián Hletko zo Zásahového tímu pre medveďa hnedého zo Štátnej ochrany prírody SR. Informácia je zverejnená na stránke Teraz.sk.

Doporučený Ilustračné foto: ŠL TANAP-u Ilustračné foto: ŠL TANAP-u

Ochranári vlani evidovali tri útoky medveďa na človeka. Dvom poškodeným bolo za škodu na zdraví vyplatených 5 184 eur. „Jeden napadnutý nežiadal o náhradu škody a udalosť neohlásil," podotkol Marián Hletko. Dodal, že k útokom došlo v katastrálnych územiach Pod Dudášom, Domaniža a Liptovská Porúbka.

Marián Hletko podľa TASR konštatuje, že útoky medveďa na človeka na Slovensku nestúpajú, a preto ich ani nie je možné spájať s nárastom jeho populácie. „Zároveň je však potrebné zdôrazniť, že na Slovensku nebol doposiaľ zaznamenaný prípad usmrtenia človeka medveďom," hovorí.

Nedávna štúdia o útokoch medveďov na ľudí uvádza, že v rokoch 2000 až 2015 bolo v SR zaznamenaných 54 útokov, čo je v prepočte 3,5 útoku za rok, dodal pre TASR Marián Hletko.

Prečítané: 2159
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.