Logo
Vytlačiť túto stránku

Bilancia zalesňovania v OZ Košice

Približne 800 000 kusov sadeníc využili v tomto roku pri umelom zalesňovaní 132 hektárov (ha) lesa lesné správy košického Odštepného závodu (OZ) Lesy SR, š. p., Banská Bystrica.

"V budúcom roku plánujeme umelo obnovi 189 hektárov. Spracovaním kalamity sa totiž každoročne odkrýva väčší počet holín, čím sa zvyšujú aj úlohy v obnove lesa," uviedol pre TASR riaditeľ závodu Ivan Timko. Pri realizácii obnovy lesa, podobne ako u všetkých prác v pestovnej činnosti, podľa jeho slov využívajú dodávateľský spôsob pomocou živnostníkov.

Závod zalesňuje v kalamitnej oblasti Spiša podľa lesného hospodárskeho plánu hlavne dreviny buk, jedľa, javor, jaseň, smrekovec. Podľa I. Timka smrek zalesňujú v minimálnych počtoch kvôli tomu, že sa vyskytuje v prirodzenom zmladení.

Košický OZ Lesov SR sadenice nepestuje. Špecializuje sa na to samostatný OZ Semenoles v Liptovskom Hrádku, ktorý zabezpečuje aj zber smrekových šišiek a obhospodaruje všetky škôlkarské strediská. I. Timko informoval, že OZ Košice tohto roku v rámci akcie Stromček pod stromček zabezpečí pre detské domovy v košickom regióne približne 50 kusov vianočných stromčekov. Špecializované plantáže vianočných stromčekov OZ Košice nemá, vianočné stromčeky pripravujú v týchto dňoch z prerezávok.

(zdroj: TASR)

Prečítané: 953
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.