Logo
Vytlačiť túto stránku

Iniciatíva pre Prírodný park Krivánska Malá Fatra: Dosť bolo o nás bez nás. My sme les, my sme vidiecka krajina, my sme príroda

V Belej pri Varíne sa včera stretli zástupcovia súkromných vlastníkov pôdy a lesov – urbárov Terchovskej doliny, Dolnej Oravy a Dolného Turca, starostovia dotknutých obcí Terchovskej doliny a Dolného Turca a predstavitelia ostatných záujmových skupín za účasti zástupcu regionálnej samosprávy pod taktovkou ÚNIE regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska. O priebehu a výsledkoch stretnutia nás informoval predseda ÚNIE Ing. Milan Ovseník.

Doporučený Účastníci stretnutia v Belej pri Varíne Foto: ÚRZVNLS Účastníci stretnutia v Belej pri Varíne

„Cieľom stretnutia bolo prediskutovať možnosti vyhlásenia a spravovania Prírodného parku Krivánska Malá Fatra miestnymi dotknutými kľúčovými aktérmi a prijatie postupu, ktorý bude podporovať funkčný Prírodný park Krivánska Malá Fatra v zmysle Smernice IUCN namiesto nefunkčného Národného parku Malá Fatra, založeného podľa národnej legislatívy na základoch vytvorených v období neslobody.

Chránené územie Krivánskej Malej Fatry z 85% tvoria lesy a tie vlastní 85% súkromných vlastníkov prevažne združených v pozemkových spoločenstvách – urbároch. Územie je v jednej župe – Žilinskom samosprávnom kraji, v troch okresoch – Žilina, Dolný Kubín, Martin a v 15 obciach. Na stretnutí boli účastníci prevedení národnou legislatívou, upravujúcou národný a prírodný park, Smernicou IUCN a Smernicou o vtákoch a biotopoch (smernicami EÚ pre Prírodu a Ľudí v Európe) a boli im vysvetlené rozdiely medzi národným a prírodným parkom (national versus natur park). Boli im prezentované skúsenosti zo zahraničia, napríklad švajčiarskeho Prírodného parku Beverin,“ povedal nám Ing. Ovseník.

Všetci zúčastnení si podľa jeho slov uvedomili historickú príležitosť, v čase, kedy Slovensko neodkladne potrebuje hlboké reformy aj v ochrane prírody. Lebo, ako sa zhodli, dosť bolo o nás bez nás. My sme les, my sme vidiecka krajina, my sme príroda. Uvedomili si potrebu návratu k historickým koreňom malofatranskej oblasti, prispôsobeného 21. storočiu ako vzdanie holdu predkom, mysliac na budúce generácie.

Vyslovili tak jednomyseľnú podporu Iniciatíve pre funkčný prírodný park, pričom vrátane jasných postojov predstaviteľov miestnych samospráv si spontánne prajú park prírodný, ktorý bude pre ľudí. Miestnych, domácich, ako aj návštevníkov ich obcí, ich lesov, pasienkov a lúk. Výsledkom stretnutia je Deklarácia Iniciatívy pre Prírodný park Krivánska Malá Fatra - miestni ľudia chcú chránené územia, ale chcú si ho spravovať sami spolu s municipalitami a ostatnými kľúčovými aktérmi dotknutého územia za mediátorstva župy pod odborných dohľadom štátnej správy na úseku ochrany prírody a krajiny, poľnohospodárstva a lesov. Ich ambíciou je obnoviť a pokračovať v tradičných spôsoboch využívania územia Krivánskej Malej Fatry (vrátane stavieb), ale aj zachovanie sociálnej a kultúrnej osobitosti mikroregiónov Terchovskej doliny , Dolnej Oravy a Dolného Turca.

„Na základe vyslovenej vôle, začína Riadiaci výbor Iniciatívy, pozostávajúci po jednom zo zástupcu urbárov a obcí Terchovskej doliny, Oravy a Turca, predstaviteľa MAS Terchovská dolina a ÚNIE RZVNL Slovenska oslovovať všetkých relevantných aktérov, prostredníctvom municipalít sa idú uchádzať o podporu a porozumenie čo najširšieho zastúpenia miestneho obyvateľstva, ako aj návštevníkov Malej Fatry,“ doddal Ing. Ovseník.

V prílohe k článku zverejňujeme celé znenie Deklarácie Iniciatívy pre Prírodný park Krivánska Malá Fatra.

Naposledy zmenené: štvrtok, 23 júl 2020 10:54
Prečítané: 1998
(1 Hlasovať)
Lesmedium. All Rights Reserved.