Logo
Vytlačiť túto stránku

Krompašské lesy priniesli zisk

Krompašské lesy po prvýkrát za posledné obdobie priniesli do mesta zisk. Predpokladaný príjem za rok 2007 je 413-tisíckorún. Mesto v budúcom roku počíta s viac ako polmiliónovým príjmom.

Koncom roka 2006 ukončila svoju činnos pôvodná príspevková organizácia Lesný podnik mesta Krompachy. Ešte niekdajšie vedenie mesta deklarovalo zmenu príspevkovej organizácie na obchodnú spoločnos. Od začiatku tohto roka fungovali lesy ako oddelenie krompašského magistrátu. Jeho zmenu na obchodnú spoločnos podporili aj súčasní poslanci. Začiatkom tohto mesiaca začala oficiálne fungova nová obchodná spoločnos Lesy mesta, s.r.o. Tá rozšírila počet obchodných spoločností s účasou mesta na 8.

Ako zdôraznila primátorka Iveta Rušinová, spoločnos bude musie dokáza, že je životaschopná. "Každá obchodná spoločnos je vytvorená za účelom zisku. Verím, že aj v tomto prípade to bude takto. Mesto ne -môže lesy dotova," uviedla na margo novej spoločnosti.

Zisk pohltia nedoplatky za odpad

Zisk z tohtoročného hospodárenia v lesoch je nepochybne pozitívnym signálom. Hoci v tomto roku museli Krompašania zaplati ešte vlaňajšie faktúry. Lesy mesta v súčasnosti spravujú mestské lesy na celkovej ploche 1 083 hektárov. V priebehu roka vyažia do 1 900 metrov kubických drevnej hmoty. ažba sa riadi lesným hospodárskym plánom. Za prvých desa mesiacov tohto roka sa pod hlavičkou oddelenia mestských lesov vyažilo 1 324 m3 drevnej hmoty v celkovej výške 2,043 milióna korún. Do konca roka ostáva vyaži 661 m3 v sume 1,061 milióna korún. Spolu so 60-tisícovým nájomným za nebytové priestory na Trangusovej ulici (sídlo Lesy mesta, s.r.o.), ktoré za posledné dva mesiace zaplatí už nová obchodná spoločnos mestu, predstavuje ročný príjem za tento rok 3,168 milióna korún. Výdavky predstavujú 2,775 milióna korún. Rozdiel 413-tisíckorún je príjmom z hospodárenia. Ten má už aj konkrétne využitie.

Ako dodala I. Rušinová, pôjde na vykrytie nedoplatkov Krompašanov za odpad, ktorý je v meste dlhoročným problémom. Dodajme, že za prenájom nebytových priestorov na Trangusovej ulici zaplatí spoločnos mestu v roku 2008 100-tisícové nájomné (štvrročne) a 160-tisíc za prenajaté pozemky (rovnako štvrročne).

(zdroj: Spišský denník KORZÁR, 27.11.2007)

Prečítané: 1363
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.