Logo
Vytlačiť túto stránku

Rozhodne Ústavný súd

Napriek tomu, že lesy vo Vojenskom obvode Javorina mali by vrátené pôvodným vlastníkom takmer pred rokom, dodnes sa tak nestalo. Téme sa venuje Tatranský denník KORZÁR.

Celý proces brzdia legislatívne spory. Návrh o zrušení pásma najprv neprešiel do parlamentu kvôli predčasným voľbám, neskôr ho zmarila novelizácia zákona o obecnom zriadení, ktorou mala vzniknú obec ¼ubické Kúpele.

Zo zdåhavého procesu sú nervózni najmä pôvodní vlastníci, teda dotknutí ľudia. O skutočnostiach by svoje vedeli rozpráva aj v obci Jakubany v Staroľubovnianskom okrese. Urbárnici tu majú na základe rozhodnutia kežmarského súdu zákaz hospodári. Oni však tvrdia, že vlastníctvo je ich a k takémuto rozhodnutiu dôjs nemalo.

Keď sa vezie drevo, oheň je na streche

"Vždy,keď sa odtiaľ vezie drevo, oheň je na streche," tvrdia urbárnici v Jakubanoch. Práve tam je situácia okolo vývozu dreva v celom pásme podľa viacerých najdramatickejšia. Neustále sem totiž prichádzajú vojenskí policajti, aby miestnych kontrolovali, či nenarábajú s drevnou hmotou. Zložky sa riadia príkazom súdu o zákaze hospodárenia na danom území. O ktoré územie konkrétne ide, však niektorí členovia vojenskej polície nevedia. Presvedčili sme sa o tom priamo na mieste, keď nás vykazovali z neoznačeného územia. Urbárnikov v Jakubanoch trápi aj to, keď sa prednostne hovorí najmä o ažbe, a teda nie o iných pozitívach z ich strany. Ide napríklad o výsadbu stromov, či iné odborné zásahy.

Chcú robi na "svojom"

¼udia z Jakubian, presnejšie potomkovia pôvodných vlastníkov časti lesov, vnímajú celú situáciu citlivo. Priamo sa ich dotýka aj konfrontácia s ozbrojenými zložkami. "Niekedy mi to pripomína obdobie v 50. rokoch, keď našich rodičov i starých rodičov násilím odahovali z ich pozemkov. Sme obyčajní ľudia, ktorí chcú robi na svojom a niekto nám v tom bráni tak, že ukazuje svoju silu," prezradil nám jeden z tunajších robotníkov.

Rozhodnutie Ústavného súdu vec objasní

Čas predloženia návrhu o zrušení vojenského pásma v súčasnosti závisí od Ústavného súdu Slovenskej republiky. Ten rozhoduje, či zmena zákona o obecnom zriadení a teda vznik ¼ubických Kúpeľov bol v súlade s ústavou. Aj preto súd v tejto veci účinnos novely v októbri pozastavil. Očakávaný verdikt súdu by tak mal v otázke vojenského územia prinies viac svetla. "Ministerstvo obrany Slovenskej republiky je po rozhodnutí Ústavného súdu Slovenskej republiky pripravené návrh nariadenia vlády o zrušení vojenského obvodu predloži na rokovanie vlády Slovenskej republiky a tým splni jej uznesenie z roku 2002," uviedol pre Korzár Vladimír Gemela, hovorca Ministerstva obrany Slovenskej republiky.

Návrh odporúča pôvodné rozdelenie

Samotný návrh rušenia vojenského obvodu odporúča vláde rozdeli územie podľa stavu z roku 1953, keď bol obvod vytvorený. Nepočíta sa v ňom s obnovou zaniknutých obcí. Zmienka o tejto skutočnosti totiž nie je v súčasnosti legislatívne upravená. Územie Javoriny by tak malo by rozdelené do katastrov susediacich obcí bez zmeny vlastníckych vzahov.

(zdroj: Tatranský denník KORZÁR, 14.11.2007)

Prečítané: 831
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.