Logo
Vytlačiť túto stránku

Chcú predísť neúmerným škodám zverou, mimoriadne povolili lov jeleňa, daniela a muflóna

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR na základe žiadosti poľovníkov, agropotravinárov a užívateľov agropozemkov a poľovných revírov, povolilo mimoriadny lov raticovej zveri. Konkrétne jeleňa lesného, daniela škvrnitého a muflóna lesného na území Slovenska. Aktuálnu informáciu agrorezortu zverejnila Slovenská tlačová agentúra SITA na internetovej stránke WebNoviny.sk.

Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

Agrorezort povolil mimoriadny lov uvedených druhov raticovej zveri z dôvodu ochrany majetku, s cieľom predísť neúmerným škodám spôsobených zverou na lesných porastoch a poľnohospodárskych kultúrach. Ministerstvo informovalo verejnosť, že okresné úrady, pozemkové a lesné odbory, ako prvostupňové orgány štátnej správy poľovníctva, vhodným spôsobom oboznámia s týmto mimoriadnym povolením lovu užívateľov poľovných revírov vo svojej územnej pôsobnosti.

„Početné stavy jelenej, muflonej a danielej zveri na Slovensku dlhodobo prekračujú normované kmeňové stavy, čo vyplýva jednak z údajov poľovníckej štatistiky, ako aj z Koncepcie rozvoja poľovníctva v SR. V dôsledku vysokých stavov zveri dochádza k obrovským škodám v poľnohospodárstve. Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora vyčíslila škody spôsobené zverou v roku 2019 v celkovej sume viac ako 17 miliónov eur. Dochádza k významnému poškodzovaniu lesných porastov, k poškodzovaniu chránených biotopov a rastlín, ako aj k zvyšovaniu počtu kolízií so zverou v doprave,“ cituje agentúra SITA odôvodnenie mimoriadneho odlovu z dielne agrorezortu.

Toto mimoriadne povolenie lovu sa nevzťahuje na územie vojenských obvodov, v ktorých podľa zákona vykonáva správu na úseku poľovníctva Ministerstvo obrany SR.

 

Prečítané: 2232
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.