Logo
Vytlačiť túto stránku

Vo svetových lesoch rastie viac ako 60 000 druhov drevín

Medzinárodný deň lesov, pripadajúci na 21. marec pripomína, že lesy sú biologicky najviac diverzifikovanými ekosystémami na Zemi. Vyskytuje sa v nich viac ako 80 percent druhov rastlín, živočíchov, hmyzu, húb, baktérií a viac ako 60 000 druhov drevín. Majú teda nezastupiteľnú funkciu pri zachovaní biodiverzity. TASR o tom informovala hovorkyňa Slovenskej akadémie vied Monika Hucáková. Informácia bola publikovaná na stránke Teraz.sk.

Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

"Na Ústave ekológie lesa sa v rámci svojich výskumných aktivít dlhodobo venujeme problematike biodiverzity lesov, rozvíjame medzinárodnú spoluprácu v danej oblasti a participujeme na riešení viacerých projektov. Týkajú sa napríklad biodiverzity lesov mierneho pásma a udržateľnosti hospodárenia v nich," hovorí riaditeľka ústavu Ľubica Ditmarová.

Najväčšou hrozbou pre biodiverzitu je podľa nej ničenie alebo pretváranie prírodných stanovísk, ako napríklad masové odlesňovanie, vysúšanie mokradí, rozširovanie ornej pôdy a pasienkov, pokračujúca urbanizácia a využívanie prírodných zdrojov.

Doplnila, že na Slovensku sú najviac poškodené ekosystémy mokrade a lesy. Biodiverzita je však v porovnaní s okolitými krajinami ešte relatívne dobre zachovaná. "Na území SR sa nachádza viac ako 11 000 druhov rastlín, húb a rias a okolo 28 000 rôznych druhov živočíchov," uviedla pre TASR Ľubica Ditmarová.

Medzinárodný deň lesov vyhlásilo Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov v roku 2012. Organizujú ho Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo OSN, Fórum OSN o lesoch v spolupráci s vládami, Partnerstvom pre spoluprácu v oblasti lesov a ďalšími organizáciami. Krajiny sveta vyzývajú, aby vyvíjali úsilie na lokálnej, národnej a medzinárodnej úrovni a organizovali aktivity na zvýšenie povedomia o význame lesov.

Prečítané: 1610
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.