Logo
Vytlačiť túto stránku

Kauza: Lesníci nechcú zrušiť Národný park Muránska planina. Nesúhlasia s rozšírením jeho bezzásahového územia

Na viacerých webových portáloch a sociálnych sieťach sa v týchto dňoch rýchlo rozšírila nepravdivá informácia o tom, že mestskí lesníci z Tisovca a ďalší obhospodarovatelia a vlastníci lesov chcú zrušiť Národný park Muránska planina. Zverejnilo ju podľa týchto internetových zdrojov Ministerstvo životného prostredia SR na svojej stránke. Reagovalo tak na predstavenie projektu rozšírenia bezzásahového územia v Národnom parku Muránska planina, ktoré sa uskutočnilo začiatkom tohto týždňa s účastníkmi konania.

Doporučený Pohľad na mesto Tisovec a okolie s jeho lesmi Foto z internetovej stránky mesta Tisovec Pohľad na mesto Tisovec a okolie s jeho lesmi

Envirorezort chce, aby sa stal Národný park Muránska planina historicky prvým národným parkom na Slovensku, ktorý bude podľa jeho vyjadrenia spĺňať vysoké medzinárodné štandardy. Až 50 % národného parku by malo tvoriť bezzásahové územie. Dotknuté samosprávy, neštátni vlastníci lesov, vrátane Mestských lesov Tisovec a podľa našich informácií aj štátni lesníci z odštepných závodov Revúca a Rožňava však s takýmto rozšírením nesúhlasia a súhlasiť nebudú. V zápisnici z minulotýždňového stretnutia sa viacerí účastníci konania uzniesli na tom, že žiadajú zastaviť prebiehajúce konanie o zonácii Národného parku Muránska planina a prehodnotiť národný park v zmysle zákona o ochrane prírody a krajiny.

Okrem toho sa niekoľko neštátnych lesníckych subjektov a samospráv už dohodlo na spoločnom postupe proti navrhovanej zonácii a rozšíreniu bezzásahového územia NP Muránska planina, pretože podľa dnešného vyjadrenia Ing. Karola Kubíniho, riaditeľa spoločnosti Mestské lesy Tisovec pre Lesmedium.sk, Štátna ochrana prírody SR - Správa Národného parku Muránska planina nerešpektuje pôvodné dohody s lesníkmi a vlastníkmi lesov o zonácii a rozšírení bezzásahu v národnom parku.

Vlastníkov lesov zastupuje v tejto veci renomovaná právnická kancelária z Bratislavy, takže táto kauza pravdepodobne skončí na súde. Niektorí lesomajitelia však majú obavy, že skôr ako sa dostane na súd, vláda a Národná rada SR schvália zonáciu Národného parku Muránska planina, znamenajúcu rozšírenie bezzásahového územia, napriek ich nesúhlasu.

Jozef Marko

 

Naposledy zmenené: nedeľa, 08 marec 2020 15:37
Prečítané: 4469
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.