Logo
Vytlačiť túto stránku

ÚNIA nechce, aby bol podnet na generálnu prokuratúru zametený pod koberec. Kto je zodpovedný za obrovské škody na lesných porastoch?

ÚNIA regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska sa pripojila k podnetu na začatie trestného stíhania na neznámeho páchateľa za porušovanie povinností pri správe cudzieho majetku pri výkone štátnej služby a za spôsobenie škody veľkého rozsahu na lesných porastoch a ekologických službách lesa, ako dôsledok zmenených postupov, uplatňovaných v rokoch 2004 až 2008 a ďalej v lesných porastoch TANAP, zvlášť v časti Tichej a Kôprovej doliny a Západných Tatrách od Tichej doliny po oblasť Choč. O podaní na generálnu prokuratúru ÚNIA informovala na svojej stránke na sociálnej sieti ešte začiatkom decembra minulého roka.

Doporučený Účastníci regionálneho informačného dňa ÚNIE v Žiline Ilustračné foto Jozef Marko Účastníci regionálneho informačného dňa ÚNIE v Žiline

„Dostali sme informáciu typickú pre slovenské súdnictvo o tom, ako podnet putuje. Aby nepoputoval pod koberec, rozhodlo sa 11 regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov v pondelok 20. januára 2020 zaslať Generálnemu prokurátorovi SR pristúpenie ÚNIE ako oznamovateľa k podozreniu o spáchaní trestného činu ohrozenia a poškodenia životného prostredia (§§ 300, 301 Trestného zákona) a trestného činu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku (§ 237 Trestného zákona.

Na podklade informácie z odborných, ekologických, lesníckych a enviromentálnych kruhov vzbudili u nás skutočnosti, vyplývajúce z obsahu Trestného oznámenia Ing. Dušana Lukášika, CSc., doručenému Generálnej prokuratúre SR 5. decembra 2019 rovnaké podozrenie o možnom spáchaní trestného činu ohrozenia a poškodenia životného prostredia a trestného činu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Z tohto dôvodu sa na zvýšenie vážnosti tohto oznámenia a záujmu na dôslednom prešetrení veci pripojila k uvedenému podaniu ÚNIA a jej členovia podpisom štatutárneho zástupcu,“ povedal predseda ÚNIE Ing. Milan Ovseník.

Jozef Marko

 

Naposledy zmenené: utorok, 21 január 2020 16:05
Prečítané: 2531
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.