Logo
Vytlačiť túto stránku

Lesníci z Uliča chcú hospodáriť v Národnom parku Poloniny jemnejšie

Model prírode blízkeho obhospodarovania lesa predstavil včera na odbornom seminári Lesopoľnohospodársky majetok Ulič. Nový spôsob lesného hospodárenia na území Národného parku Poloniny je konsenzom medzi snahami ochranárov o bezzásahovosť a hospodárskymi záujmami rezortu pôdohospodárstva. Uvádza sa to v správe agentúry TASR, zverejnenej na stránke Teraz.sk, ktorú prevzala aj regionálna tlač.

Doporučený Zimný pohľad na hrebeň Polonín Ilustračné foto Jozef Marko Zimný pohľad na hrebeň Polonín

Model prírode blízkeho hospodárenia v lesoch vypracovalo na podnet lesopoľnohospodárov z Uliča Národné lesnícke centrum vo Zvolene. Ako pre TASR uviedol riaditeľ štátneho podniku LPM Ulič Peter Šiška, jedným z dôvodov jeho vzniku bol dlhotrvajúci spor medzi ochranármi, reprezentovanými najmä Lesoochranárskym zoskupením VLK a ďalšími ochranárskymi organizáciami a správcom štátnych lesov, teda LPM. Kým ochranári argumentujú potrebou bezzásahovosti na území národného parku, lesníci potrebou aktívnej starostlivosti, ku ktorej ich zaväzuje zákon. V uličskej doline je lesné hospodárstvo zároveň jediným z mála možných zdrojov obživy pre mnohých jej obyvateľov. Podľa slov si však aj samotní lesníci z LPM uvedomili potrebu hospodáriť na území NP Poloniny jemnejším spôsobom.

"Cieľom prírode blízkeho hospodárenia by malo byť pretvorenie terajších porastov na porasty s diferencovanou vekovou, druhovou a genetickou skladbou. Laicky povedané, dnes keď vidíte rovnoveké porasty, kde sú stromy približne rovnakej hrúbky, rovnakej výšky, to je ten 'starý spôsob'. Toto bude minulosťou. To bol takzvaný rúbaňový spôsob hospodárenia. A my týmto prírode blízkym hospodárením prechádzame na iný spôsob. Začneme uplatňovať účelový hospodársky spôsob. A tie môžu byť dva, je výberkový hospodársky spôsob alebo podrastový spôsob v maloplošných skupinách do 0,2 hektára. Príroda si sama ukáže, čo je najvhodnejšie," priblížil podľa TASR princíp prezentovaného hospodárenia P. Šiška s tým, že zatiaľ ho uplatnili na lesnom hospodárskom celku Zboj. Od januára ho v súlade s novelou zákona o lesoch a novelou zákona o štátnej ochrane prírody zavedú na celom území vo svojej správe.

Riaditeľ LPM Ulič P. Šiška ďalej uviedol, že, prírode blízky spôsob hospodárenia v lesoch prináša zmenu myslenia. "Pre nás ako podnik sú to aj zvýšené náklady. Okrem iného, do budúcna si to bude vyžadovať zahustenie cestnej siete, aby bolo možné prírode blízkym spôsobom bezproblémovo hospodáriť," cituje jeho vyjadrenie agentúra TASR.

Počin LPM, ktorý je v prostredí štátnych správcov lesov pilotným projektom, ocenil Jaroslav Kákoš z pozemkového a lesného odboru Okresného úradu Humenné, pracovisko v Snine. "Je to určite krok vpred. Nové myslenie lesníkov a lesníctva prináša aj takéto začiatky a verím, že aj výsledky, čo sa týka prírode blízkeho hospodárenia," povedal pre TASR s tým, že skĺbiť všetky názory ochrany prírody so samotným lesným hospodárstvom je často zložité.

Pri koncipovaní nového spôsobu hospodárenia v lesoch vychádzalo NLC aj z problémov a predstáv, ktoré zadefinovala Správa NP Poloniny. "Je ešte pred nami dlhá cesta, lebo táto koncepcia sa síce dala na stôl, všetci sme ju dali s najlepším svedomím, ale prax ukáže, na čo ešte narazíme," zhodnotil pre TASR výsledok spolupráce s lesníkmi riaditeľ Správy NP Poloniny Mário Perinaj.

Prečítané: 2106
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.