Logo
Vytlačiť túto stránku

Rozhodnú o osude vlkov: loviť či neloviť?

V najbližších dňoch by mala pracovná skupina stanoviť kvótu na lov vlka dravého. Kým envirorezort spolu s ochranármi navrhuje celoročnú ochranu vlka preto, že tým zabránime šíreniu afrického moru, pôdohospodári hovoria o zneužívaní situácie. Chovatelia ale na to majú jasný názor. Takto uviedla reportáž na túto tému TV JOJ a téme sa venoval aj portál Noviny.sk. 

Doporučený Vlci žijú aj v lesoch pod Poľanou Foto Jozef Marko Vlci žijú aj v lesoch pod Poľanou

"Hlavný dôvod, prečo navrhujeme nulovú kvótu, je zastavenie alebo eliminácia AMO. Vlk loví nakazené zvieratá, ktoré sa nevládzu hýbať, nestihnú utiecť, jemu stačí pár, aby zlikvidovali ohnisko," uviedol Juraj Lukáč, náčelník LOZ VLK. "Ministerstvo životného prostredia sa týmto zaoberalo už minulý rok, kedy presadzovalo nulové kvóty na odlov vlka dravého. Zastávame názor, že práve vlk je taký hygienik lesa," objasnil hovorca ministerstva Tomáš Ferenčák. Úplne inak to však vidí ministerstvo pôdohospodárstva. "Dezinformujúce a vnímame to ako zneužívanie situácie. Vlk pri kontakte v nakazeným diviakom sa môže stať práve šíriteľom nebezpečného vírusového ochorenia," povedal Daniel Hrežík, hovorca ministerstva pôdohospodárstva. 

Agrorezort dodáva, že v okresoch Michalovce a Trebišov, kde sa mor vyskytol, aktuálne podľa odhadov žije nanajvýš 10 jedincov vlka a taký počet nedokáže ovplyvniť denzitu diviačej zveri. Zástupca ochranárov však vysvetľuje, že prítomnosť vlkov môže pomôcť inde. "Vlk môže slúžiť ako brána na rozširovanie nákazy do ďalších okresov, do humenského, vranovského, sninského. Tu by mal byť hlavne zákaz lovu vlka," povedal Juraj Lukáč. "Je otázne, či nulová kvóta pomôže. Ide o nebezpečný vírus a je omnoho nebezpečnejší ako klasický mor, v prírode je rezistentný aj niekoľko mesiacov, môže prežívať na snehu alebo v zamrznutom mäse aj pol roka," vysvetlil Jaroslav Dutko, znalec v oblasti poľovníctva a lesníctva a jeho slová cituje internetová stránka Noviny.sk

Definitívne slovo o nastavení kvóty padne 14. októbra. O osude vlkov na najbližšie mesiace rozhodne pracovná skupina zriadená agrorezortom. Tvoria ju aj zástupcovia ministerstva životného prostredia, poľnohospodári, poľovníci, okresné úrady a tiež neziskový sektor. V obci Topoľovka je najväčšia farma na chov ošípaných na východnom Slovensku. Na nastavenie kvóty lovu vlka tam majú jasný názor. "Pre nás je lepšie čím viac vlkov, tým viac dokážu zlikvidovať nákazu. Pre nás je najväčším nepriateľom človek, ktorý to dokáže preniesť," povedal Julián Škerlik, riaditeľ farmy. "Tam, kde teraz je, tam pomôže len dôsledná eliminácia a dodržiavaná hygiena," dodal Juraj Lukáč. 

 

Prečítané: 2444
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.