Logo
Vytlačiť túto stránku

Veľké upratovanie v Tatrách a Pieninách: 41. ročník akcie Čisté hory

Posledná septembrová sobota sa bude už tradične niesť v znamení veľkého upratovania. Do čistenia turistických chodníkov a ich bezprostredného okolia od odpadkov po letnej turistickej sezóne sa v rámci 41. ročníka akcie Čisté hory môže zapojiť ktokoľvek, komu nie je príroda ľahostajná. Vlani sa dobrovoľníkom podarilo na území Tatranského a Pieninského národného parku vyzbierať približne 1,16 tony odpadu. Vo vreciach končili najmä plastové a sklenené fľaše, ako i obaly od potravín, výnimkou však neboli ani pneumatiky, stavebný odpad či železný šrot. Masmédiá o tom informuje Martina Petránová zo Štátnych lesov TANAP-u.

Doporučený Vitajte vo Vysokých Tatrách. Po sobote budú zasa čistejšie Foto Jozef Marko Vitajte vo Vysokých Tatrách. Po sobote budú zasa čistejšie

Ako ďalej uvádza v tlačovej správe, hoci pred štyrmi desaťročiami organizátori prvého ročníka akcie dúfali, že po pár rokoch už nebude čo upratovať, ich želanie sa nesplnilo a stále je čo zbierať. I keď rekord z roku 1980, kedy účastníci Čistých hôr vyniesli z dolín až 7 655 kilogramov odpadu, pričom až 3 700 kilogramov pochádzalo z okolia Skalnatého plesa, sa dodnes prekonať nepodarilo, vo vreciach aj dnes končia po letnej turistickej sezóne stovky kilogramov smetí.

„V poslednom období pribúda ľudí, ktorí sa intenzívne zaujímajú o ochranu prírody a životné prostredie a toto je ideálna príležitosť ukázať, či to so svojimi vyhláseniami naozaj myslia vážne,“ hovorí Igor Stavný, koordinátor akcie Čisté hory. Od roku 1979, kedy podujatie začalo písať svoju históriu, priložilo ruku k dielu takmer 45-tisíc dobrovoľníkov, ktorí odbremenili doliny o vyše 63 ton odpadu. V ostatných rokoch ide spravidla najmä o školy, ale výnimkou nie sú ani firmy, ktoré v Tatrách organizujú pre svojich zamestnancov napríklad teambuildingy. „S tými, ktorým tento termín nevyhovuje, sa vieme dohodnúť aj na náhradnom riešení, stačí sa nám ozvať a navrhnúť iný dátum,“ dodáva I. Stavný. 

 Do akcie sa môžu zapojiť aj jednotlivci, vrecia na odpad si môžu vyzdvihnúť na niektorom z nástupných miest od Oravíc až po Červený Kláštor. Ich zoznam nájdu na webstránke Štátnych lesov TANAP-u, ktoré podujatie organizujú. Dobrovoľníkov budú medzi 8.00 až 12.00 hodinou na jednotlivých stanovištiach už tradične očakávať zamestnanci Štátnych lesov TANAP-u, Správy TANAP-u či Správy PIENAP-u, pomocnú ruku podajú aj členovia Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny (SZOPK), Základná organizácia Vysoké Tatry. Okrem vriec Štátne lesy TANAP-u záujemcom poskytnú aj ďalšie informácie a po predchádzajúcej dohode i sprievod. Každý z účastníkov akcie získa samolepku, ktorá mu bude pripomínať, že spravil niečo dobré nielen pre samotné hory, ale aj pre ostatných ľudí, ktorí radi navštevujú tento kút Slovenska.

 

Prečítané: 2142
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.