Logo
Vytlačiť túto stránku

Kontroverzný návrh zákona o ochrane prírody ide do finále

Návrh zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorý aktuálne pripravuje Ministerstvo životného prostredia SR a ktorý po prvotnej medializácii navrhovaných zmien, najmä vo vzťahu k zväčšeniu územia s bezzásahovým režimom, čiže pasívnym spôsobom ochrany prírody a krajiny, vrátane rozsiahlych lesných pozemkov vzbudil kontroverzné reakcie,  plánuje ministerstvo predložiť poradným orgánom vlády a následne vláde v najbližších týždňoch. Pre TASR to uviedol hovorca rezortu Tomáš Ferenčák. "MŽP SR je v súčasnosti v štádiu záverečných rokovaní so subjektmi, ktoré v rámci medzirezortného pripomienkového konania vzniesli k návrhu zákona zásadné pripomienky," povedal hovorca envirorezortu.

 

Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

Ďalej informoval, že v rámci legislatívneho procesu bolo k návrhu vznesených 975 pripomienok, z toho 835 zásadných, vrátane jednej hromadnej, pod ktorú sa podpísalo vyše 30 000 ľudí. Novelu zákona o ochrane prírody a krajiny predstavil minister László Sólymos v októbri minulého roku. Plánuje napríklad rozšíriť princíp bezzásahovosti aspoň na polovicu územia každého národného parku a pre zvyšné územie národných parkov ustanoviť, že hospodáriť v lesoch sa má výlučne spôsobom, ktorý zachováva a podporuje ich prirodzené ekologické funkcie. 

V tejto súvislosti sa majú štátne pozemky v národných parkoch presunúť pod správu Štátnej ochrany prírody. Zmeny majú nastať aj v ochrane prírody mimo národných parkov. Novela zákona obmedzuje vykonávanie veľkoplošnej ťažby v chránených územiach a posilňuje právomoc štátnych orgánov ochrany prírody pri schvaľovaní programov starostlivosti o lesy tým, že sa bude vyžadovať ich súhlasné stanovisko.

 

Prečítané: 1862
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.