Logo
Vytlačiť túto stránku

Aktivisti sa pustili už aj do štátnej ochrany prírody, informácia je zatiaľ iba jednostranná

Iniciatíva My sme les požiadala ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa o okamžité odvolanie Ľuboša Čillaga z funkcie riaditeľa Správy Národného parku Nízke Tatry (NAPANT). Dôvodom je podľa  aktivistov zlý a stále sa zhoršujúci stav ochrany prírody v Nízkych Tatrách a nečinnosť Správy NAPANT-u. Správu SITA o tejto najnovšej aktivite ekologických aktivistov zverejnili viaceré internetové stránky.

Doporučený Pohľad na Kráľovu hoľu v NAPANT-e Foto Jozef Marko Pohľad na Kráľovu hoľu v NAPANT-e

Správa NAPANT-u sa podľa aktivistov dohodla so štátnym podnikom LESY SR na ťažbách v cenných lokalitách, ktoré s veľkou pravdepodobnosťou budú viesť k ďalšiemu zhoršeniu biotopu hlucháňa. „Ukazuje sa, že ministerské usmernenie a schválený Program záchrany hlucháňa ignorujú nielen okresné úrady, ale aj Štátna ochrana prírody, čo je neakceptovateľné,” uviedol pre SITA Rastislav Mičaník z iniciatívy My sme les.

My sme les tvrdí, že na Slovensku ubudlo od roku 2009 až 163 hektárov pralesov, z toho až 107 hektárov v územnej pôsobnosti Správy NAPANT-u. Od roku 2012, keď nastúpil na post riaditeľa Čillag, zmizlo až 73 hektárov pralesov, z toho v posledných štyroch rokoch asi 25 hektárov.

 „Správa NAPANT-u od roku 2012 nepredložila orgánom ochrany prírody ani jeden projekt nového chráneného územia, ktoré by zabránilo ťažbe aspoň v časti najcennejších lesov ani nepodala návrh na obmedzenie ťažby dreva s výnimkou niekoľkých podaní zameraných na ochranu hlucháňa,“ uzavrel Mičaník.

Je príznačné, že Správa NAPANT-u bola síce požiadaná o stanovisko k výzve aktivistov za odvolanie jej riaditeľa, ale médiá naň nepočkali a informáciu o aktivite iniciatívy My sme les zverejnili bez neho, takže informácia je zatiaľ iba jednostranná...

Prečítané: 1904
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.