Logo
Vytlačiť túto stránku

Glosa: Návrh nového návštevného poriadku TANAP-u rozvíril vášne

Tak toto je pravé Slovensko dneška! Koľko ľudí, toľko chutí, každý háji svoje záujmy, médiá majú hody a ľudia ako vždy majú zasa zo všetkých protichodných názorov poriadny zmätok v hlavách. Návrh nového návštevného poriadku Tatranského národného parku a mediálne prestrelky v televíziách, novinách, weboch a sociálnych sieťach, to je typický príklad toho, aké ťažké je v tejto krajine sa na niečom dohodnúť.

Doporučený Ilustračná snímka Jozef Marko Ilustračná snímka Jozef Marko

Iniciatíva nazvaná Aj my sme Tatry tvrdí, že nový návštevný poriadok TANAP-u by postavil bežné športové aktivity mimo zákon, pretože je mimoriadne prísny voči horolezcom, skialpinistom a turistom. Slovenský horolezecký spolok JAMES sa zasa nechal počuť slovami svojho predsedu, že popri svišťoch a kamzíkoch je aj človek súčasťou prírody. K návrhu nového návštevného poriadku bola spísaná hromadná pripomienka, ktorú už stihlo podpísať 8 000 ľudí! Obsahuje výzvu, aby ministerstvo životného prostredia návrh nového návštevného poriadku neprijalo.

A toto je len zlomok kritických, odmietavých a vyhranených názorov, vyslovených veľkým množstvom záujmových skupín, z ktorých každá má vlastné predstavy o tom, aké pravidlá by mali platiť pre tých, ktorí sa pohybujú v našom najväčšom a najznámejšom národnom parku. Je prekvapujúce, že do búrlivej verejnej diskusie sa ešte nezapojili politici. Tvorcovia návrhu nového návštevného poriadku TANAP-u pôvodne chceli, aby platil už v tejto letnej sezóne. Vyzerá to tak, že jeho pripomienkovanie a nájdenie konsenzu potrvá podstatne dlhšie. 

Jozef Marko

 

Naposledy zmenené: sobota, 23 február 2019 12:43
Prečítané: 2291
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.