Logo
Vytlačiť túto stránku

Brusel môže žalovať Slovensko nielen kvôli hlucháňovi

Nielen nedostatočná ochrana tetrova hlucháňa (Tetrao urogallus) je predmetom nespokojnosti Európskej komisie (EK) s plnením povinností Slovenska podľa právneho poriadku Európskej únie. Médiá u nás uverejnili informáciu o tom, že po zverejnení zoznamu právnych konaní, ktoré vedie EK voči členským štátom EÚ koncom januára tohto roka, čelí Slovenská republika štyrom právnym konaniam, z toho v troch prípadoch hrozí Slovensku žaloba na Súdnom dvore EÚ. Samozrejme v prípade, že sa nepostará o nápravu.

Doporučený Tetrov hlucháň Tetrov hlucháň

Podľa medializovaných informácií zaslala EK Slovensku v oblasti životného prostredia takzvané odôvodnené stanovisko. Slovensko podľa nej nezabezpečuje náležitú ochranu prírody, čo spôsobuje výrazný pokles počtu vtáctva. Podľa EK nerešpektujeme u nás smernice EÚ o biotopoch a o vtákoch a zlyhávame v oblasti právnych predpisov pri schvaľovaní plánov obhospodarovania lesov a pri ťažbe dreva v chránených územiach (patriacich do sústavy Natura 2000).

Exekutíva EÚ upozorňuje Slovensko, že programy starostlivosti o les, ich zmeny a asanačná ťažba, ktorá má zabrániť šíreniu škodcov, by sa mali posudzovať z hľadiska účinkov. Takéto ustanovenia podľa nej v slovenských právnych predpisoch chýbajú. EK skonštatovala, že Slovenská republika neimplementovala správne povinnosť, vyplývajúcu zo smernice o biotopoch. Jedným z nepriaznivých dôsledkov je napríklad pokles populácie tetrova hlucháňa. Slovensko podľa Európskej komisie neprijalo dostatočné osobitné opatrenia pre ochranu tetrova hlucháňa, ako sa to požaduje v smernici o vtákoch.  

Slovenská republika má dva mesiace na to, aby situáciu napravila. V opačnom prípade môže EK postúpiť prípad prípadu Súdnemu dvoru EÚ. Ďalšie dve, súdom hroziace výhrady EK voči Slovensku, sa týkajú dodržiavania spravodlivej hospodárskej súťaže a transparentnosti a boja proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu.

Naposledy zmenené: streda, 06 február 2019 10:18
Prečítané: 2573
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.