Logo
Vytlačiť túto stránku

Celoslovenské stretnutie priaznivcov lesa

Príďte v sobotu 24. novembra na Námestie SNP do Zvolena. Lesníci tu chystajú od 10. hodiny pestrý program pre všetkých priaznivcov zeleného lesa, pre deti aj dospelých.

Doporučený Ilustračné foto Ilustračné foto

Stánky s lesnou pedagogikou, vystúpenie Horehronských chlopov, Mariana Greksu, FS Poľana, hudobno-zábavnej dvojice pre deti Pali a Pali, súťaž vo varení guľášov a ďalší sprievodný program ponúka celoslovenské stretnutie lesníkov na námestí vo Zvolene – meste lesníctva. Spojené bude aj s darovaním Zelenej kvapky krvi za zdravý les.

Cieľom je obhájiť slušnú a poctivú prácu lesníkov

Lesníci, vlastníci a priaznivci lesov z celého Slovenska spoločne s mestom Zvolen pozývajú širokú verejnosť na jedinečnú akciu, ktorej cieľom je obhájiť prácu slušných a poctivých lesníkov. Ako informoval zástupca hlavného organizátora predseda Milan Dolňan, Slovenská lesnícka komora je neštátna, nepolitická a samosprávna inštitúcia zriadená zákonom, ktorá symbolicky zastrešuje všetky formy vlastníctva lesov a inštitúcií súvisiacich s obhospodarovaním lesov. „Týmto podujatím chceme priblížiť verejnosti opodstatnenosť obhospodarovania lesov založených na tradíciách a vzťahu so zúročením odbornosti a nových poznatkov v odbore. Zle sa nám počúvajú rýchle riešenia v obhospodarovaní storočných kultúr akými je les, ale i neprimeraná kritika do našich radov. Aj touto formou stretnutia chceme deklarovať jednotu a opodstatnenosť našej komunity aj v novodobej spoločnosti."

O zahriatie sa postarajú folkloristi, rocker aj zabávači pre deti

Program začne o 10.00 slávnostnými lesnicami v podaní trubačov stredných lesníckych škôl, Technickej univerzity vo Zvolene a zapálením nórskych ohňov pri tribúne. O zahriatie sa postarajú aj Horehronskí chlopi. Veď kto by ich nepoznal. Viachlasný spev z Horehronia nielenže je mediálne známi, ale je aj zapísaný do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Unesco. Milovníci folklóru si prídu na svoje aj počas vždy jedinečného vystúpenia domáceho FS Poľana a o výbornú atmosféru sa postará i rockový spevák a muzikálový herec Marian Greksa s piesňami, ktoré sa ľuďom stále páčia. A pozor! Čerešničkou na torte bude dvojica spevákov a zabávačov Pali a Pali, ktorí pre deti ponúknu nezabudnuteľné hudobné a zábavné vystúpenie.

Sprievodný program bude pestrý

Na námestí vo Zvolene to bude skutočne žiť. Najmenší sa nielen vytešia, ale aj naučia veľa nového v stánkoch s lesnou pedagogikou. Nebudú chýbať ukážky dravcov, poľovníckych psov, techniky, ako aj prezentácie práce lesníckych organizácií a inštitúcií či stánky s remeselníckymi výrobkami a lesníckeho ošatenia. A pozitívnou správou je, že v sobotu nemusíte doma chystať obed. Príďte lesníkov povzbudiť aj pri varení guľáša, ktorý si potom môžete kúpiť za symbolický poplatok. Výťažkom prispejete na vysadenie stromčekov symbolického lesa pri Zvolene. Milovníci divinových jedál sa zasa môžu od šéfkuchára priučiť kulinárskym zručnostiam.

Zelená kvapka krvi za zdravý les

Podujatie bude mať aj humanitárny charakter, spojené je s darovaním najvzácnejšej tekutiny na svete. Dobrovoľným darovaním krvi v Lesnícko-drevárskom múzeu vo Zvolene možno už v najbližších hodinách pomôžete človeku, ktorý to bude súrne potrebovať.
Príďte sa nielen zabaviť, ale aj podporiť zelený les, jeho zachovanie, trvalo udržateľné hospodárenie v ňom, ako aj rozumnú ochranu prírody s rešpektovaním vlastníckych práv na základe historických skúseností a s aplikáciou nových vedeckých poznatkov. Jednoducho tak, ako darovanie krvi pomáha zachrániť to najcennejšie čo máme – ľudský život, tak i symbolicky vaša účasť, pomôže zachrániť naše lesy.

 

Naposledy zmenené: piatok, 23 november 2018 18:47
Prečítané: 3361
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.