Logo
Vytlačiť túto stránku

Cena pre Mikuláša Michelčíka

Na Dni stromu 14.júla 2018 v Lesníckom skanzene v Čiernom Balogu 12-krát udelili Cenu Jozefa Dekreta Matejovie.

Doporučený Cena pre Mikuláša Michelčíka

Cenu za významný prínos pre slovenské lesníctvo si spomedzi navrhovaných kandidátov vyslúžil Ing. Mikuláš Michelčík, bývalý dlhoročný riaditeľ Štátnych lesov TANAP-u. Odovzdal mu ju predseda Slovenskej lesníckej komory Milan Dolňan za celoživotný prínos pre lesníctvo a za presadzovanie myšlienky neoddeľovania lesníctva a ochrany prírody.

Lesníci pre návštevníkov Dňa stromu pripravili pestrý program. Podujatie venovali aj spomienke na maestra Ladislava Chudíka, ktorému v piatok trinásteho v čarokrásnom prostredí Hájneho grúňa Lesy SR osadili pamätník. Ťažkú prácu lesníkov a ich kvalitne odvedenú robotu ocenil vo svojom príhovore generálny riaditeľ Lesov SR Marian Staník. Podľa jeho slov, každý vlastník a správca lesa sa stará o les ako o svoju záhradu, i keď má dlhšiu dobu životnosti. „Viem, že ľudom sa nepáči, keď vypílime strom, ktorý má sto rokov. Ale ten strom sa tam vráti." Vyzdvihol, že rozloha lesov na Slovensku od roku 1980 rastie. Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná zasadila strom roka, ktorým bola tohto roku borovica limba. „Lesníkom prajem, aby mali vnímavejšiu verejnosť, aby aj ona ich chápala nielen ako ľudí, ktorí rúbu drevo, ale ako tých, ktorí sa starajú o les, ročne vysádzajú 15 miliónov stromčekov, a že sú to tí, ktorí deti učia lesnú pedagogiku a ako sa správať v prírode," uviedla pri tejto príležitosti.
O skvelú náladu takmer 20-tisíc návštevníkov sa postaralo aj sláčikové kvarteto Symphonic News Quartet, Veronika Rabada, Cimbal Brothers, FS Považan a Fsk Lubená, spevák Roman Švantner, Adam Ďurica a Dara Rollins. Kto mal chuť, mohol sa prejsť lesníckym skanzenom či previezť sa vláčikom Čiernohronskej železničky.

 

Prečítané: 3483
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.