Logo
Vytlačiť túto stránku

Opozičné hnutie predstavilo novelu

Peniaze treba podľa Jána Mičovského do lesa dávať, nemajú byť bankou pre štátny rozpočet.

Doporučený Opozičné hnutie predstavilo novelu

Poslanci OĽANO predstavili svoj návrh novely zákona o lesoch. Ako uviedol expert hnutia na lesy Ján Mičovský, problém súčasného lesníctva je v tom, že mnohí ľudia, vrátane štátu, by chceli peniaze v lese zarobiť. „Je to však celkom naopak – peniaze je potrebné do lesa dávať. Les nie je banka pre štátny rozpočet, ale poisťovňa pre zdravú budúcnosť krajiny. A do poisťovne, ako je známe, sa musí platiť," uviedol J. Mičovský s tým, že ich novela zavádza pojem komplexná hodnota funkcií lesa, medzi ktoré nepatrí len produkciu dreva. „Ak si spoločnosť uvedomí, aká veľká je hodnota lesných funkcií a aký veľký je vplyv práce lesníka na túto produkciu, ukáže sa jej význam lesníckej práce v celkom inom svetle. Samozrejme, že po prvom kroku príde druhý, tok peňazí sa bude naozaj musieť obrátiť a spoločnosť bude musieť do svojich lesov viac investovať. Nie kvôli lesníkom, ale kvôli svojmu prežitiu," tvrdí bývalý poslanec za OĽaNO.

Zmeniť by sa mala podľa predkladateľov definícia pojmu kalamita, aby sa predišlo drancovaniu lesov. Lesného hospodára by mal platiť štát, nie vlastník lesa.
„V súčasnosti musí byť kalamita nahlásená, ak poškodenie dreva presahuje 20 % vymedzeného územia, alebo keď presiahne výmeru 0,5 hektára. V takýchto podmienkach môže dochádzať k desiatkam alebo stovkám kubíkom dreva, ktoré môžu byť na tomto základe kalamity vyťažené. Preto navrhujeme, aby do siedmich, resp. 30 dní od kalamity, bola táto skutočnosť nahlásená celá tak, aby nemohlo dochádzať k podozrivým nahláseniam iných kalamít. Naša zmena teda znamená, že kalamita je všetko, čo sa objaví, ak hospodár zacíti problém," povedal povedal tieňový minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Martin Fecko.
Novela má podporiť aj výberkový spôsob hospodárenia v lesoch, ktorý sa súčasnosti využíva iba na jednom percente slovenských lesov, pričom sa aj podľa ministerstva pôdohospodárstva uplatniť až na šestine celkovej plochy lesov Slovenskej republiky.

Prečítané: 2870
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.