Logo
Vytlačiť túto stránku

Lesníctvo je nástroj boja proti klimatickým zmenám

Európsky parlament schválil nariadenie, ktorého cieľom je zmierniť dopady klimatických zmien prostredníctvom znižovania emisií skleníkových plynov v sektore využívania pôdy a lesného hospodárstva a posilnenia schopnosti lesov absorbovať oxid uhličitý.

Doporučený Ilustračné foto Ilustračné foto

Lesy EÚ v súčasnosti absorbujú temer 10 percent všetkých emisií skleníkových plynov Únie. Členské štáty by na základe schválenej právnej úpravy mali zabezpečiť, aby boli akékoľvek výruby stromov kompenzované výsadbou nových, a tiež prijať opatrenia, ktoré by umožnili zvýšiť mieru zachytávania emisií oxidu uhličitého v odvetviach využívajúcich ornú pôdu, pastviny a lesy (LULUCF). Ako onformujú europskenoviny.sk, poslanci tieto ustanovenia v priebehu vyjednávaní s ministrami členských štátov posilnili tak, aby od roku 2030 – v súlade s dlhodobými cieľmi EÚ a Parížskou dohodou – absorpčná kapacita prevýšila produkciu emisií v daných sektoroch.

„Nariadenie o emisiách v sektore LULUCF je o pozitívnom príspevku poľnohospodárstva a lesníctva v boji proti klimatických zmenám," uviedol spravodajca Norbert Lins (EPP, DE). „Parlament sa usiloval o dosiahnutie rovnováhy medzi flexibilitou a porovnateľnými pravidlami v 28 členských štátoch. Som presvedčený, že sa nám podarilo posilniť biohospodárstvo – v oblasti využívania dreva pri výstavbe domov, výrobe nábytku a generovaní bioenergie. Touto legislatívou dávame najavo, že chceme, aby boli naše lesy v Európe naďalej spravované udržateľným spôsobom. Chceme v Európe zachovať silné lesníctvo," dodal. Nariadenie musí schváliť aj Rada (ministrov) EÚ.

 

Prečítané: 2660
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.