Logo
Vytlačiť túto stránku

Subdodávatelia musia dostať odmenu za prácu

Zmenou spôsobu zabezpečenia ťažobnej činnosti chce štátny podnik eliminovať aj úžeru.

Doporučený Subdodávatelia musia dostať odmenu za prácu

Štátny podnik Lesy SR v súčasnosti realizuje všetky zákazky na ťažbu verejným obstarávaním, pričom eviduje v rámci 25 odštepných závodov až 1 633 rámcových dohôd s dodávateľmi. Avizuje však zmenu. V novom modeli bude mať každý závod zmluvu iba s jedným. Téme sa venujú Hospodárske noviny.
Generálny riaditeľ Lesov SR Marian Staník v rozhovore uvádza, že dôvodom zmeny je všeobecná nespokojnosť so súčasným systémom verejného obstarávania a zastaraný strojový park dodávateľov. Verejné obstarávanie ťažobnej činnosti zabezpečuje podnik prostredníctvom samostatných vnútropodnikových organizačných jednotiek – odštepných závodov. Každý dodávateľ, ktorý má uzavretú rámcovú dohodu, má dnes možnosť zúčastniť sa na minisúťaži. Jej víťaz potom realizuje konkrétnu prácu v konkrétnom lesnom poraste. Takže dodávatelia v konečnom dôsledku nemajú istotu práce a neinvestujú do vozidlového parku ani do personálu, ktorý v lese pracuje. „Zmenou spôsobu zabezpečenia ťažobnej činnosti vytvárame pre dodávateľa stabilitu prác na dlhšie obdobie s možnosťou investovať do nových progresívnych a ekologických technológií. To všetko pri garancii úhrad. Zároveň sledujeme aj zníženie administratívnej zaťaženosti nášho personálu."

Ťažobné aj pestovateľské činnosti teraz podnik zabezpečuje prostredníctvom externých dodávateľských organizácií cez jednoročný kontrakt. Do budúcnosti sa uvažuje o štvorročnom období. V ťažobnej činnosti tento proces pozostáva z dvoch krokov. V záujme zabezpečenia ťažobnej činnosti odštepné závody na rok 2018 uzatvoria rámcové dohody podľa doterajšieho systému. Nadväzovať bude verejné obstarávanie, ktorého výsledkom bude jedna rámcová dohoda s jedným dodávateľom na jeden odštepný závod.

Nový systém má garantovať včasné platby, odmeny a eliminovanie úžery. „Nechceme, aby subdodávatelia nemali včas vyplatené odmeny za vykonanú prácu. A určite nebudeme podporovať úžeru. Z tohto dôvodu máme záujem zmluvne zaviazať dodávateľov, aby svojim prípadným subdodávateľom garantovali zaplatenie spravodlivej odmeny, respektíve rovnaké zaobchádzanie pri zadávaní prác. A to aj za cenu zmluvných pokút či dokonca ukončenia zmluvy pri nedodržaní dohodnutých podmienok," uviedol M. Staník. Nové rámcové dohody majú podľa neho obsahovať aj ustanovenia, ktorými objednávateľ služieb, bude môcť dodávateľa kontrolovať a môcť prostredníctvom zmluvných ustanovení sledovať aj jeho vzťahy so subdodávateľmi a zamestnancami.

Prečítané: 4879
(1 Hlasovať)
Lesmedium. All Rights Reserved.