Logo
Vytlačiť túto stránku

Na počesť prof. Ing. Samuela Krišku

Lesy Slovenskej republiky, štátny podnik, Odštepný závod Žarnovica pripravujú spomienkovo-prezentačné podujatie na počesť prof. Ing. Samuela Krišku. 

Doporučený OZ Žarnovica OZ Žarnovica

NA POČESŤ SAMUELA KRIŠKU

 

Uskutoční sa 19. októbra v sídle Odštepného závodu v Žarnovici. Začiatok je plánovaný na 10:00 hod., keď bude slávnostne odhalený pamätný kameň v areáli odštepného závodu. Súčasťou podujatia bude prezentácia profesijného života Samuela Krišku (8. 7. 1881 – 3. 11. 1970), poprednej osobnosti, ktorá pozitívne ovplyvnila rozvoj lesného hospodárstva na Slovensku. Kriškove lesnícke začiatky sú späté so Žarnovicou. Po štúdiu lesníctva v Banskej Štiavnici začínal ako lesník – taxátor práve tu. V rokoch 1921 – 1934 sa stal riaditeľom Štátnych lesov a majetkov v Žarnovici a v roku 1934 – 1936 v Solivare pri Prešove. Bol dekanom a rektorom Slovenskej vysokej školy technickej v Bratislave. Zaslúžil sa o vznik Vysokej školy poľnohospodárskeho a lesníckeho inžinierstva v Košiciach, prvej samostatnej lesníckej vysokej školy na Slovensku. Bol uznávaný odborník, prísny a náročný pedagóg, odvážny a nekompromisný bojovník v prospech slovenských lesov a slovenského vysokého lesníckeho školstva.

V druhej časti podujatia bude predstavená historická publikácia objavená v Národním zemědělském muzeu v Prahe, ktorá podáva slovom aj obrazom podrobnú informáciu o bývalom lesnom riaditeľstve v Žarnovici – predchodcovi dnešného odštepného závodu.

 

Prečítané: 3302
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.