Logo
Vytlačiť túto stránku

Pagaštany sú liečivé symboly jesene

Typickou ozdobou jesene sú pagaštany. Hoci nie sú vhodné na konzumáciu, majú pozoruhodné liečivé účinky.

Doporučený Pagaštany sú liečivé symboly jesene

Domovom pagaštanu konského (Aesculus hippocastanum L.) je Balkán a Malá Ázia, odkiaľ sa rozšíril do celej Európy a Británie. „Druhové meno konský z dvoch dôvodov. Po prvé, rozomletými plodmi boli kŕmené kone, na ktoré mali gaštany povzbudzujúci účinok po konzumácii plodov sa ich srsť leskla. No aj jazvy na vetvičkách po opadaných listoch majú tvar podkovy, vrátane otvorov na klince," vysvetľuje ekológ a biológ Ivan Šalamon z Katedry ekológie Fakulty humanitných a prírodných vied Prešovskej univerzity v Prešove.

Ako uvádza portál vyšetrenie.sk, prvé správy o strome tohto rastlinného druhu, liečebných účinkoch, a zároveň jeho vyobrazenie priniesol až Matthioliho herbár z roku 1565, ktorý vedci pokladajú za jednu z najvýznamnejších botanických kníh 16. storočia. Autorovi priniesli moreplavci konárik pagaštanu so zrelými plodmi z Carihradu. Od stredoveku sa pagaštany pestovali len v Turecku, odkiaľ v roku 1588 získal semená Charles de l'Ecluse, profesor botaniky na univerzite vo Viedni, ktorý z nich v botanickej záhrade vypestoval prvé stromy pagaštanu konského v strednej Európe. „Podľa poznatkov a skúseností z ľudového liečiteľstva uviedol v rokoch 1896 až 1909 drogu (Semen hippogastani) do terapie francúzsky lekár Artault de Vevey," dodáva odborník.

Podľa I. Šalamona by sa semená – gaštany – mali zbierať, až keď sú dokonale zrelé, po vypadnutí z obalov. V minulosti boli plody vyvážané farmaceutickým firmám do západnej Európy, ktoré extrakty a čisté prírodné substancie z ich semien používali na výrobu liečivých produktov. Dodnes sa ich ročná spotreba pohybuje v rozmedzí od 40 až po 50 ton.

Výťažky z gaštanov pomáhajú pri periférnych poruchách krvného obehu, kŕčových a lymfatických žilách, hemoroidoch, obehových poruchách, majú protizápalový efekt, pôsobia spazmolyticky (uvoľňujú kŕče) a majú vplyv na krvnú zrážanlivosť. Podávajú sa vnútorne i zvonka. Dôležitou drogou je aj gaštanová kôra. Zbiera sa z troj až päťročných konárov. „Používa sa proti horúčke a je azda rovnocenná s chinínom," objasňuje výskumník.

 

Naposledy zmenené: streda, 11 október 2017 16:48
Prečítané: 3461
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.