Logo
Vytlačiť túto stránku

Žiaci budú v lesoch zberať šípky

Lesy SR rozbehli zaujímavý projekt, usilovným žiakom sľubujú odmenu.

Doporučený Žiaci budú v lesoch zberať šípky

Štátny podnik Lesy Slovenskej republiky nadviazal na dávnu tradíciu školského zberu šípok. Na začiatku aktuálneho školského roka spustil súťažný projekt, vďaka ktorému môžu žiaci získať pre svoju školu finančné prostriedky. Zabezpečené sú odmeny nie len pre najlepšie kolektívy, ale aj jednotlivcov. Marian Staník, generálny riaditeľ štátneho podniku, avizuje, že najusilovnejšia trieda získa dvojdňový pobyt v ubytovacom zariadení Lesov SR, poľovníckom zámku Antostál, ktorý bude spojený s aktivitami lesnej pedagogiky. Trieda, ktorá sa umiestni na druhom mieste získa svojou účasťou na zbere šípkových plodov jednodňový pobyt v Zubrej zvernici v Topoľčiankach a tretie miesto bude odmenené jednodňovou exkurziou v Lesníckom skanzene vo Vydrove. Šesť najlepších jednotlivcov z celého súťažného projektu bude odmenených hodnotnými vecnými cenami a každý účastník získa na pamiatku malú odmenu.

Samotný zber šípkových plodov bude realizovaný na území štyroch odštepných závodov, ktoré hospodária v okolí Nízkych Tatier. Šípkové plody zozbierané prostredníctvom projektu budú exportované do Odštepného závodu Semenoles, strediska Lúštiareň so sídlom v Liptovskom Hrádku.

„Hlavnou činnosťou tohto strediska je zber, lúštenie a skladovanie semien lesných drevín. Vybavené je švédskou technológiou na spracovanie semennej suroviny listnatých a ihličnatých drevín. Ročne toto zariadenie dovoľuje vylúštiť okolo 200 000 kg semennej suroviny," hovorí riaditeľ Odštepného závodu Semenoles Marek Šimanský.

Privezené šípkové plody sa v prvotnej fáze vysušia, rozrežú a následne prečistia na špeciálnom stroji. Výsledný produkt je čistá šípková dužina a semeno, o ktoré je záujem v potravinárskom priemysle, používa sa ako prísada do korenín. Zo štyroch ton čerstvých šípok možno získať približne tonu šípkovej dužiny, ktorá je určená na ďalšie využitie, napríklad na výrobu vynikajúcich čajov.

 

Prečítané: 3613
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.