Logo
Vytlačiť túto stránku

Riziko požiarov trvá, v lese sa treba správať zodpovedne

Hasiči pre horúce počasie a pretrvávajúce sucho opäť varujú pred zvýšeným rizikom vzniku lesných požiarov a vyzývajú ľudí, aby nezakladali ohne v prírode.

Doporučený Ilustračné foto Ilustračné foto

Hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru Zuzana Farkasová pripomenula, že je dôležité rešpektovať a brať na vedomie zákazy a odporúčania, ktoré v horúcom období platia v lesoch, na lúkach a iných trávnatých a prírodných plochách a sú uvedené na značkách.

Rovnako je dôležité sledovať aktuálne výstrahy, ktoré vydáva HaZZ a sú denne aktualizované na stránke www.hasicisr.sk v sekcii dôležité oznamy (pravý stĺpec – čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru).
Okresné riaditeľstvá HaZZ vyhlasujú čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru pre jednotlivé okresy na Slovensku, pričom v súvislosti s týmto vyhlásením sa zakazuje najmä fajčiť, odhadzovať horiace či tlejúce predmety alebo používať otvorený plameň na miestach so zvýšeným nebezpečenstvom vzniku požiaru. Taktiež vypaľovať porasty bylín, kríkov, stromov či spaľovať horľavé látky na lesných pozemkoch, pre ktoré je vyhlásený čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru a v ich ochrannom pásme. Čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru momentálne platí pre 18 okresov na Slovensku.
Okresné riaditeľstvo môže uložiť pokutu právnickej osobe a podnikajúcej fyzickej osobe, ktorá takýto zákaz poruší, až do výšky 16 596 eur. Fyzickej osobe môže byť uložená pokuta do výšky 331 eur.

Naposledy zmenené: nedeľa, 23 júl 2017 16:42
Prečítané: 3235
(1 Hlasovať)
Lesmedium. All Rights Reserved.