Logo
Vytlačiť túto stránku

Bučina investuje do drevotriesky

Zvolenský drevospracovateľský závod chce rozšíriť svoju výrobu o drevotriesku z dostupného odpadového dreva.

Doporučený Ilustračné foto Ilustračné foto

Dostať sa ku kvalitnému drevu je na Slovensku čoraz ťažšie. Drevospracovávateľské podniky i samotné domácnosti sa ročne zbavujú množstva odpadového dreva v podobe odrezkov a starého nábytku. To väčšinou končilo v spaľovniach teplárenských spoločností. Bučina DDD chce rozšíriť svoju výrobu o zariadenie, ktoré z odpadového dreva vytvorí drevotriesku na ďalší predaj. Investíciu v sektore vítajú aj odborníci z drevospracovateľského priemyslu, pretože by sa mohol oslabiť súčasný reexport vyťaženého dreva.

„Každý rok viac ako 50 percent ihličnatých piliarskych výrezov exportujeme zo Slovenska do zahraničia a často sa práve na Slovensku vyťažené drevo vracia k nám v podobe dovozu potrebných sofistikovaných materiálov, ktoré potrebujeme napríklad v drevostavbách," uvádza generálny sekretár Zväzu spracovateľov dreviny Slovenskej republiky Peter Zemaník. Miliónová investícia Bučina odhaduje, že zariadenie na zhodnocovanie dreveného odpadu bude stáť približne 15 miliónov eur. Výstavba sa začne v júni tohto roka a nemala by trvať viac ako do konca roka 2017.

Spoločnosť má v pláne odkupovať odpadové drevo zo zberných dvorov nábytkárskych spoločností zo Slovenska i zo zahraničia. Zvolenský podnik zatiaľ nepýtal na tento projekt podporu od štátu, tvrdia na ministerstve hospodárstva. Nové zariadenie by malo ročne spracovať až 350-tisíc ton odpadu a vytvoriť z neho nový produkt v podobe drevotriesky.
Niektorí mestskí poslanci vo Zvolene sú však pre podnety obyvateľov proti rozširovaniu výroby Bučiny. Dôvodom je znečistenie ovzdušia. Mesto preto zriadilo pracovnú skupinu, ktorá so závodom komunikuje. Pripravovaná prevádzka bola zaradená do kategórie ako stredný zdroj znečistenia ovzdušia. Obyvateľov trápi okrem emisií aj malá výška komína, určeného na rozptyl pevných častíc.
Zdroj: finweb.hnonline.sk

 

Prečítané: 2385
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.