Logo
Vytlačiť túto stránku

Nová stratégia environmentálnej politiky

Rezort životného prostredia pripravuje novú stratégiu environmentálnej politiky. Má nahradiť takmer štvrť storočia starý strategický dokument, ktorý už nezodpovedá súčasným výzvam.

Doporučený Nová stratégia environmentálnej politiky

Ministerstvo životného prostredia začalo pripravovať strategický dokument, ktorý nastaví politiku ochrany životného prostredia na Slovensku do roku 2030. Vzniknúť má na základe verejnej diskusie a vláda by ho mala prerokovať ešte tento rok.

Prácu bude koordinovať Inštitút environmentálnej politiky. Aktuálne tvorí expertné skupiny v oblastiach voda, geologické prostredie, pôda a lesy, biodiverzita, energia, zmena klímy, ochrana ovzdušia a zelená ekonomika, odpady a obehové hospodárstvo. Pracovná verzia stratégie by mala byť známa na jar.

Prostredníctvom online formulára na stránke ministerstva môže pripomienky zasielať aj verejnosť. Iniciatívu vítajú aj nezávislí analytici a na príprave chcú spolupracovať. Nová stratégia by však mala splniť určité parametre, upozorňuje Daniel Lešinský z Centra pre trvalo-udržateľné alternatívy.
„Dobrá stratégia musí mať merateľné ciele, tieto ciele musia byť pravidelne reportované. Zároveň k tým cieľom musia byť priradené konkrétne opatrenia, ako ich budeme napĺňať. A posledný, ale kľúčový bod je, že musíme mať zabezpečené financovanie."

Ministerstvo životného prostredia plánuje novú stratégiu environmentálnej politiky predložiť na prerokovanie vláde do decembra tohto roku.

 

Prečítané: 2196
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.