Logo
Vytlačiť túto stránku

Vlastníci podporujú novelu

Rada združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska listom žiada prezidenta SR, aby podpísal novelu zákona č. 326/2005 Z. z. o lesoch, ktorú schválila Národná rada (NR) SR.

V liste, ktorý Rada združení poskytla TASR, sa zdôrazňuje, že stanovisko vychádza z Ústavy Slovenskej republiky. Najvyšší zákon štátu v článku 20, ods. 1 stanovuje, že každý má právo vlastni majetok. Vlastnícke právo všetkých vlastníkov má rovnaký zákonný obsah a ochranu. Podľa názoru vlastníkov z tohto ustanovenia jednoznačne vyplýva, že les je taký istý majetok ako záhrada, vinohrad, ovocný sad a podobne. Ich vlastníctvo má rovnakú zákonnú ochranu.

O schválenie novely zákona žiada aj Predstavenstvo Slovenskej lesníckej komory, ktoré argumentuje skutočnosou, že na Slovensku je približne 60 % lesov vo vlastníctve iných subjektov ako štátu. Predstavuje to niekoľko stoviek tisíc vlastníkov, ktorí svoj majetok umožňujú využíva bezodplatne ostatným občanom. Vystavujú sa tým riziku jeho poškodenia respektíve znehodnotenia. Podľa názoru predstavenstva sú preto určité obmedzenia opodstatnené. Ustanovenia zákona o lesoch, ktoré upravujú využívanie lesov verejnosou,

považuje komora za minimálne a dostatočne liberálne.

(zdroj:TASR)

Prečítané: 1115
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.