Logo
Vytlačiť túto stránku

Vojaci ročne umelo zalesnia 600 hektárov

Na zachovanie genofondu, obnovu a rozširovanie lesa slúžia Vojenským lesom a majetkom SR, š.p., všetky uznané zdroje, od výberových stromov po génové základne.

Doporučený Vojaci ročne umelo zalesnia 600 hektárov

Tieto zdroje sú nenahraditeľné najmä pri zachvávaní úzko špecifikovaného genofondu akým sú napríklad boriny na záhorských viatych pieskoch. Najcennejšie časti genofondu ihličnatých drevín sú uchovávané v Banke semien lesných drevín (Semenoles o.z. Liptovský Hrádok).
Pre ročnú produkciu 5,5 mil. ks výsadbyschopných sadeníc využívajú VLM 114 hektárov lesných škôlok a veľkoškôlok. Umelú obnovu lesa realizujú na 600 hektároch ročne vo všetkých lesných vegetačných stupňoch vrátane výsadby brehových porastov a protilavínového zalesňovania na hornej hranici lesa. Unikátny je celoplošný systém prípravy pôdy s mechanizovaným zalesňovaním v arídnych oblastiach s extrémnymi klimatickými podmienkami, kde dosahujú výborné výsledky výsadbou jednoročných semenáčikov ihličnatých drevín.
Rovnakú pozornosť ako umelej obnove lesa venujú aj prirodzenej obnove lesa ako významnému autoreprodukčnému prvku so všetkými priaznivými dopadmi, v neposlednom rade aj ekonomickými. Najlepšie výsledky dosahujú v typických bučinách v oblasti Vihorlatu.

Naposledy zmenené: pondelok, 02 január 2017 15:50
Prečítané: 2165
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.