Logo
Vytlačiť túto stránku

Ťažba bude kulminovať okolo roku 2030

Na Slovensku bude rásť ťažba listnatého dreva, ktorá sa v ostatných rokoch, aj z dôvodu prednostného spracovania kalamitnej ihličnatej hmoty, realizovala na úrovni len približne 75 percent plánovanej ťažby.

Doporučený Ilustračné foto Ilustračné foto

Uviedlo to Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka v správe o stave lesného hospodárstva v SR. Ťažba ihličnatého dreva (najmä smreka) sa bude naopak znižovať pre jeho doterajšie tzv. preťažby v dôsledku častých kalamitných situácií.

Z prognózy vývoja ťažby dreva do roku 2035 podľa Národného programu využitia potenciálu dreva SR vyplýva, by sa súčasný objem ťažby okolo 8,8 milióna kubických metrov dreva (m3) postupne mohol zvyšovať na úroveň 9 miliónov až do obdobia predpokladanej kulminácie okolo roku 2030.

Zvyšovať by sa mal objem obnovnej ťažby, pri výchovnej sa naopak predpokladá znižovanie z dôvodu aktuálneho nižšieho plošného zastúpenia lesných porastov v predrubnom veku.

"Predpokladá sa, že z dôvodu postupnej zmeny vekového zloženia lesov by po roku 2030 malo dôjsť k poklesu celkovej ťažby dreva. V horizonte roku 2030 sa začne postupne znižovať výmera vekových stupňov lesných porastov prichádzajúcich do obnovy pod určený normál, čím sa bude znižovať aj ich ťažbový potenciál v prospech predrubných – výchovných porastov," upozornil agrorezort.

Výslednú mieru tohto zníženia, čas jeho skutočného začiatku, ako aj budúce vekové zloženie lesov však ovplyvní najmä rozsah náhodných (kalamitných) ťažieb v prognózovanom období a spôsob regulácie ťažby v podmienkach súčasných zvýšených ťažbových možností.

Zdroj: Teraz.sk

Prečítané: 2180
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.