Logo
Vytlačiť túto stránku

Nové chránené územia na Slovensku

Národný zoznam území európskeho významu má byť doplnený o 200 nových lokalít s celkovou výmerou vyše 44-tisíc hektárov.

Doporučený Ilustračné foto Ilustračné foto

Aktuálny zoznam území európskeho významu na Slovensku zahŕňa 473 lokalít. Podľa Európskej komisie však v nich chýbajú najkvalitnejšie miesta, kde žijú cenné biotopy a vzácne druhy európskeho významu: napríklad rys ostrovid, ryby, mihule a rôzne riečne, lúčne a lesné spoločenstvá. Z toho dôvodu pripravila Štátna ochrana prírody SR návrh na rozšírenie národného zoznamu území európskeho významu.

Postupnú prezentáciu tohto návrhu začali ochranári stretnutiami so zástupcami Združenia miest a obcí Slovenska, Únie regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov, Slovenského poľovníckeho zväzu a Slovenského rybárskeho zväzu. Ďalšie rokovania plánuje MŽP SR uskutočniť v druhej polovici tohto roka, pričom celý proces by sa mal skončiť v prvom polroku 2017.

Územia európskeho významu sú spolu s chránenými vtáčími územiami súčasťou európskej sústavy Natura 2000, ktorá je hlavným pilierom EÚ pre zachovanie prírody na európskom kontinente. Cieľom je zachovať priaznivý stav biotopov a druhov európskeho významu a v prípade potreby zlepšiť stav.
Zdroj: svet-komunikacie.sk

Prečítané: 4322
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.