Logo
Vytlačiť túto stránku

MŽP rozšíri zoznam lokalít európskeho významu


Podľa Európskej komisie súčasný slovenský zoznam území európskeho významu neobsahuje všetky vzácne biotopy a druhy.

Doporučený MŽP rozšíri zoznam lokalít európskeho významu

Národný zoznam území európskeho významu Natura 2000 bude bohatší o ďalších 200 nových lokalít s celkovou výmerou vyše 44-tisíc hektárov, čo predstavuje takmer jedno percento výmery Slovenska. O doplnení zoznamu o lokality s biotopmi a druhmi európskeho významu, ktoré nie sú v súčasnom zozname dostatočne zastúpené, rozhodlo Ministerstvo životného prostredia (MŽP), odborný návrh pripravila Štátna ochrana prírody Slovenskej republiky. Aktuálny národný zoznam zahŕňa 473 lokalít európskeho významu, čo predstavuje 11,9 percenta z rozlohy Slovenska, pričom priemer v celej únii je 13,6 percenta. V slovenskom zozname však chýbajú miesta s cennými biotopmi a vzácnymi druhmi európskeho významu ako napríklad rys ostrovid, ryby, mihule a rôzne riečne, lúčne a lesné spoločenstvá. Túto nezrovnalosť Slovensku vyčítala aj Európska komisia, ktorá žiadala sústavu území európskeho významu Natura 2000 doplniť o ďalšie lokality. Nový zoznam by mal byť skompletizovaný v prvom polroku 2017.

O doplnení zoznamu envirorezort rokuje s ochranármi a zástupcami Združenia miest a obcí Slovenska, Únie regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov, Slovenského poľovníckeho zväzu a Slovenského rybárskeho zväzu. Ďalšie rokovania plánuje MŽP uskutočniť v druhej polovici tohto roka. „Terénne mapovanie, ktoré sme realizovali v uplynulých dvoch rokoch, sa zameralo na biotpoy a druhy, ktoré Európska komisia vyhodnotila ako nedostatočne zastúpené v územiach už zapísaných na národnom zozname území európskeho významu Natura 2000. Chceli sme identifikovať najvhodnejšie a najvýznamnejšie lokality, ktoré by sa mali chrániť. Slovensko bolo vyzvané Európskou komisiou, aby takéto lokality do národného zoznamu doplnilo," uvádza na internetovej stránke Milan Janák z Inštitútu aplikovanej ekológie DAPHNE. Slovensko musí návrhy na doplnenie území európskeho významu zaslať Európskej komisii, inak mu hrozí konanie o porušení Smernice o biotopoch.

Územia európskeho významu sú spolu s chránenými vtáčími územiami súčasťou európskej sústavy Natura 2000, ktorá je hlavným pilierom EÚ pre zachovanie prírodného bohatstva na európskom kontinente. Cieľom Natura 2000 je zachovať priaznivý stav najvzácnejších a najohrozenejších biotopov a druhov európskeho významu a tam, kde je to potrebné, vykonať opatrenia na zlepšenie stavu.

© 2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Prečítané: 1848
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.