Logo
Vytlačiť túto stránku

Keď les príde do nemocnice

Hospitalizované deti nemôžu chodiť do lesa. Stáva sa však, že les príde za nimi do nemocničnej školy.

Doporučený Ilustračné foto Ilustračné foto

Lesní pedagógovia z Národného lesníckeho centra vo Zvolene chodievajú pravidelne štyrikrát ročne medzi deti do nemocničnej školy banskobystrickej Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou.

A boli aj minulý týždeň. Je to už dlhoročná spolupráca, vďaka ktorej sa choré deti aspoň vizuálne - zato ale všetkými zmyslami, cítia ako v lese.
Aktivity lesnej pedagogiky sú veľmi pestré a dokážu zaujať všetky deti. Navyše, lesní pedagógovia každé stretnutie prispôsobia veku aj zdravotnému stavu detí.
Tešia sa na nich škôlkári, žiaci aj stredoškoláci. Detskí pacienti spoznávajú les naozaj všetkými zmyslami. Sluchom sa učia spoznať zvieratá podľa ich charakteristických zvukov, zrakom podľa obrázkov alebo podľa rôznych druhov parohov, hmatom sa snažia zistiť, čo je v čarovných vrecúškach, ktoré ukrývajú šišky, kúsky dreva, semienka a rôzne prírodniny. Čuchom zas hádajú, čo je vo voňavých vrecúškach, kde sa ukrýva sušená mäta, lesná pôda, ihličie, sušené huby... Tí najmenší skladajú rôzne lesné puzzle v tvare zvierat alebo stromov.
Starší riešia náučné úlohy pomocou múdreho povrázka. Všetci spolu sa učia rozoznávať stopy zvierat, spoznávajú stromy podľa listov a vyrábajú všelijaké darčeky z prírodných materiálov.
Lesní pedagógovia nezabúdajú ani na deti v postieľkach, venujú sa najmä dlhodobo hospitalizovaným deťom na onkológii.
Tieto stretnutia prinášajú deťom veľa zážitkov, poznania, ale aj veľa energie a motivácie do budúcna.
Zdroj: MY Banskobystrické noviny

Prečítané: 2626
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.