Logo
Vytlačiť túto stránku

Les nie je smetisko

Cieľom projektov OZ aj Mestských lesov v Bratislave je oboznámiť návštevníka lesa s časom rozkladu rôznych druhov odpadkov pohodených vo voľnej prírode.

Doporučený Les nie je smetisko

Najnevhodnejším miestom, kde sa Bratislavčania stále zbavujú odpadu, sú lesy. Čiernych skládok síce na mnohých miestach v Bratislave vďaka dobrovoľníkom ubúda, no stále je dosť takých ľudí, ktorí svojou aroganciou ubližujú lesu.

Na starosť si znečisťovanie lesa opäť zobrali dobrovoľníci, tentoraz členovia Občianskeho združenia Všestranko. V roku 2014 vymysleli projekt Les nie je smetisko, v rámci ktorého začali s osádzaním infopanelov. Osádzaniu informačných panelov sa venujú aj Bratislavské mestské lesy, ktoré v rámci Bratislavy osadili štyri panely: na Kačíne, Kamzíku, Partizánskej lúke a Červenom kríži.

Okoloidúci sa tak dozvie, že na rozloženie PET fľaše, ktorú táborníci radi nechávajú po opekačkách v kríkoch, je potrebný čas až sto rokov. Sklo potrebuje na rozklad tisíce rokov. Doba rozkladu sa pri veľkom množstve odpadu na skládkach predlžuje.

Drevené informačné panely občianske združenie v Bratislavskom kraji umiestnilo v Horskom Parku, Petržalke – Veĺký Draždiak, Rusovciach a na Devíne. „Panely nielen osádzame, tiež ich maľujeme, kde je to možné. V tomto roku plánujeme osadiť ešte panely v Podunajských Biskupiciach, na Sihoti a v Rusovciach," informuje Dušan Oravský z OZ Všestranko.

V rámci svojich aktivít organizujú aj rôzne sprievodné akcie – čistenie okolia, tematické hry pre deti, prednášky v škôlkach a školách. Lesnej pedagogike sa venujú aj Mestské lesy v Bratislave, ktoré nedávno otvorili Včelí náučný chodník.
Zdroj: dnes24.sk

Prečítané: 5777
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.