Logo
Vytlačiť túto stránku

Tu sa začala púť nášho lesnického vysokého školstva

Pri príležitosti X. Lesnícky dní, v rámci podujatia Lesnícky deň v Botanickej záhrade Strednej odbornej školy lesníckej v Banskej Štiavnici, vyhlásili Žemberovský dom za v poradí 44. významné lesnícke miesto.

Doporučený Tu sa začala púť nášho lesnického vysokého školstva

Je to budova, v ktorej po založení Lesníckeho ústavu pri Banskej akadémii v Banskej Štiavnici odzneli prvé prednášky z lesníckych vedných disciplín, čím začala 200-ročná púť slovenského vysokého lesníckeho školstva trvajúca dodnes. Samostatný a verejný lesnícky ústav pri Banskej akadémii v Banskej Štiavnici bol panovníkom zriadený 5. januára 1808. Jeho prvým profesorom sa stal Henrich David Wilckens z Wolfenbüttelu. Pre celkový nedostatok učebných priestorov v meste prenajal Hlavný komorskogrófsky úrad pre potreby Lesníckeho ústavu časť Žemberovského domu. Tu profesor Wilckens zahájil vyučovanie slávnostnou prednáškou 12. februára 1809 a prednášal tu lesnícke náuky lesníckym a baníckym poslucháčom Akadémie až do svojej smrti v roku 1832. Po ňom tu v prednáškach pokračovali adjunkt Fridrich Schmall, hlavný lesmajster Juraj Lang a od roku 1835 aj druhý profesor lesníctva Rudolf Feistmantel. Lesnícke prednášky sa konali v Žemberovskom dome až do roku 1841, kedy bol Lesnícky ústav presťahovaný do nových priestorov – do budovy nazývanej „Fortuna". Preto sa Lesy Slovenskej republiky, štátny podnik a Mesto Banská Štiavnica, zachovávajúc úctu k dielu predchádzajúcich generácií, rozhodli vyhlásiť Žemberovský dom za významné lesnícke miesto.
V roku 2007 začali Lesy Slovenskej republiky, štátny podnik so systematickým mapovaním, označovaním a ochranou významných objektov spojených s lesníctvom. Tieto dôležité lokality lesníckeho dedičstva našej krajiny označujeme jednotným názvom „významné lesnícke miesto". Ide o rôzne technické pamiatky, archeologické lokality, lesné železnice, mosty, tunely, budovy, parky, vodné žľaby, tajchy, lesnícke osady, pamätníky, múzeá, cintoríny, kostoly, rodné domy, pamätné izby, umelecké diela, významné stromy, lesnícke školy, zvernice, miesta extrémnych zalesňovaní, pokusné plochy...
Marek Vanga, LDM Zvolen

Prečítané: 2350
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.