Logo
Vytlačiť túto stránku

Samovýrobu organizujú lesníci

Drevo si môžu brať ľudia, ktorí ním kúria, len na základe súhlasu lesníkov.

Doporučený Samovýrobu organizujú lesníci

Zima ustupuje a pomaly sa blíži sezóna ťažby dreva. Mnohí obyvatelia, predovšetkým tí, ktorí majú rodinné domy a vykurujú drevom, sa už pomaly pripravujú podávať žiadosti na ťažbu dreva v horách.

Vydávanie povolení na samovýrobu občanom sa riadi smernicou Generálneho riaditeľstva Lesov Slovenskej republiky, ktorá je platná pre všetky odštepné závody v rámci celého Slovenska. Pod pojmom samovýroba sa rozumejú zvyšky po ťažbe dreva, ktoré závod z ekonomického hľadiska nespracováva.

„Takéto zvyšky si môžu obyvatelia spracovať na základe súhlasu na ťažbu dreva v samovýrobe, ktorý vydáva príslušný odborný lesný hospodár v rámci svojho pôsobenia," uviedol vedúci výrobnotechnického úseku Odštepného závodu v Žarnovici, Slavomír Kicko. Žiadateľ je pri podpisovaní súhlasu na ťažbu dreva upozornený na miesto porastu, kde bude ťažbu vykonávať, čo znamená, že je vopred informovaný napríklad o tom, aký je tam výskyt suchárov, nahnitých stromov, voľných kmeňov, vývratov a podobne. To, že bol žiadateľ o ťažbu vopred riadne poučený, musí preukázať svojím podpisom.
Ťažiť drevo môžu žiadatelia len v porastoch, ktoré im schváli odborný lesný hospodár a teda v porastoch, ktoré pre odštepný závod neslúžia ako ziskové lokality pre ťažbu a spracovanie dreva. Od tohto sa ďalej odvíja aj cena pre žiadateľa o ťažbu.

„Samovýrobu dreva sa z hľadiska klimatických podmienok snažíme realizovať v mesiacoch apríl až október, aby nedochádzalo k poškodzovaniu touto činnosťou našich ciest, zvážnic a porastov, ale aj z hľadiska bezpečnosti občanov, ktorí v lese ťažia," dodal Kicko. Podľa jeho slov sa lesníci snažia v maximálnej miere uspokojiť žiadateľov, čo sa však nie vždy darí. „Miesto a spôsob spracovania určujeme my a nie žiadateľ, čo býva v určitých prípadoch problém," priblížil Kicko. Nie vždy sa podarí zosúladiť predstavy žiadateľa a nie vždy mu môže závod dať taký horský pás, aký si predstavuje. „Toto sa týka aj určitých častí porastov, kde chceme realizovať výrobu energetického dreva," dodal.
Ak by však žiadateľ nemal záujem o ťažbu dreva, ale o jeho kúpu, môže si podľa S. Kicku kúpiť palivové drevo a zvyšky v Žarnovici a v Šášovskom Podhradí.
Zdroj: MY Noviny Žiarskej kotliny

Prečítané: 2306
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.