Logo
Vytlačiť túto stránku

Tomášovský výhľad kúpi štát

Štát odkúpi od súkromníkov Tomášovský výhľad v Slovenskom raji. Aj najnavštevovanejšie miesto v národnom parku je totiž stále súkromné.

Doporučený Tomášovský výhľad kúpi štát

Zonácia Národného parku Slovenský raj sa blíži do záverečnej etapy. Na Správe Národného parku v Spišskej Novej Vsi podpísal generálny riaditeľ Štátnej ochrany prírody SR Milan Boroš so zástupcom pozemkového spoločenstva Les Tomášovce Michalom Bittšanským zmluvu o budúcej kúpnej zmluve.

- Je to pre nás významný akt, pretože týmto zavŕšime niekoľkoročný proces, ktorý štátna ochrana prírody spolu s ministerstvom životného prostredia naštartovala. Týmto podpisom sme sa zaviazali k vykúpeniu pozemkov od prvých súkromníkov, - povedal riaditeľ.

Ide o 81 hektárov lesov v národnej prírodnej rezervácii Prielom Hornádu, čo je významná lokalita z hľadiska ochrany fauny a flóry. Štát odkúpi územie, na ktorom sa nachádza celoročne najnavštevovanejšie miesto v Slovenskom raji, Tomášovský výhľad.

Vlastníci sa pre predaj rozhodli z dôvodu, že na spomenutom území nemohli hospodáriť.
- Cena nebola rozhodujúca. Mali sme viacero záujemcov, ale dali sme prednosť štátu. Je to náš rodinný poklad a štátna ochrana prírody je tá správna inštitúcia, ktorá sa oň postará. Najvyššie ochranné pásmo by mal spravovať štát, - uviedol M. Bittšanský.

K podpisu zmluvy by malo dôjsť okolo 1. júna, tak ako je to definované v nariadení vlády a podľa schváleného postupu ministerstva ŽP. Odkúpené pozemky tak prejdú pod štátnu ochranu prírody.

- Zonácia je veľmi náročný proces. Vstupuje do toho množstvo faktorov s tým, že niekde je väčší pomer vlastníctva štátu, inde súkromného vlastníctva. Znamená to, že ani jedna zonácia nebude rovnaká a teda bude jedinečná v každom chránenom území. Ja osobne sa na ten proces teším, je to výzva, na konci ktorej dôjde k dohode, - vyhlásil M. Boroš.

Zonácia zavádza jednoduchší ucelený systém ochrany prírody. Kým doteraz bolo množstvo rôznych kategórií chránených území, v Slovenskom raji sa zavádza systém štyroch zón označených A, B, C a D. Slovenský raj ročne navštívi až 600-tisíc turistov. Zonácia sa podľa riaditeľa Správy národného parku Tomáša Dražila návštevníkov nedotkne. Do najchránenejších častí parku bude i naďalej možný vstup po turistických chodníkoch.
Zdroj: Korzár, košický denník

Naposledy zmenené: utorok, 16 február 2016 17:30
Prečítané: 2595
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.