Logo
Vytlačiť túto stránku

Požiare aj v zimnom lese

Španielski hasiči majú na severe krajiny plné ruky práce s likvidáciou desiatok lesných požiarov.

Do hasiacich prác by sa mali zapojiť aj posádky špeciálnych lietadiel, ktoré vyšle do oblasti španielska vláda. Osobitne znepokojujúca je situácia v provincii Kantábria, v ktorej registrujú viac ako 80 požiarov, informoval prostredníctvom jednej zo sociálnych sietí predseda tamojšej regionálnej vlády Miguel Ángel Revilla, ktorý už v nedeľu volal po nasadení ozbrojených síl v boji s plameňmi.

V Kantábrii ľahlo v uplynulých siedmich dňoch popolom asi 2-tisíc hektárov porastov vrátane časti národného parku. Medzičasom však lesné požiare vyčíňajú aj v Astúrii, kde sa ich 19 podarilo dostať pod kontrolu, ale ďalších 30 stále čaká na uhasenie, ako aj v Baskicku.

Lesné požiare vyčíňajú na severe Španielska napriek zimným dažďom. V baskickej obci Berango, asi 20 kilometrov severne od Bilbaa, museli v nedeľu večer evakuovať občanov z viacerých domov, šíreniu požiaru tam napomáhal silný vietor, v dôsledku čoho plamene zničili najmenej 120 hektárov lesa v katastri obce. Situáciu sa hasičom podarilo dostať pod kontrolu až v pondelok v poludňajších hodinách.

Horí aj v Amerike. Lesný požiar v južnej Kalifornii si vynútil uzavretie dvoch diaľnic spájajúcich veľké mestá na pobreží Pacifiku aj evakuáciu obyvateľov postihnutej oblasti. Požiar vypukol v oblasti Solimar Beach, ktorá leží asi 100 kilometrov severozápadne od Los Angeles. Oheň spálil viac než 500 hektárov pôdy. Stovkám hasičov sťažuje prácu silný vietor.


Zdroj: dnes.sk

Naposledy zmenené: pondelok, 04 január 2016 16:30
Prečítané: 1149
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.