Logo
Vytlačiť túto stránku

Veľký problém s malými zlodejmi

Blížia sa mrazivejšie dni a tak čoraz častejšie vída skupinky ľudí vlečúcich konáre stromov. Ich logika je jasná. Zima je veľká, peňazí na drevo vraj niet, v lesoch je ho dos a zadarmo.

Mestské aj štátne lesy bijú na poplach. Napriek pravidelnému hliadkovaniu strážcov lesa a polície v mnohých prípadoch krádežiam zabráni nevedia. Situácii sa snažia predís predajom lístkov, za ktoré si záujemcovia môžu drevo kúpi za zvýhodnenú cenu. Týmto krokom sa lesníkom podarilo aspoň o niečo zníži počty drobných krádeží.


   "Drobnékrádeže dreva zaznamenávame pravidelne, a to u určitej skupiny obyvateľstva," povedal Bohuš Hudaček, riaditeľ Mestských lesov, s. r.o.,v Rožňave. Aj keď sa drevo kradne počas celého roka, najfrekventovanejším obdobím je zima, keď ho zlodeji pot rebujú viac na vykurovanie obydlí.
   "Situácii sa snažíme zabráni aspoň sčasti tak, že ľuďom ponúkame lístky na predaj dreva. Cena je symbolická, približne dve eurá za jednu fúru, ktorú si odvezú na káričke," spresnil riaditeľ.

 

Na zber raždia dohliada miestny lesostrážca. "Akby nik nedával pozor, ľudia by išli zbiera na iné miesta, aj tam, kde je to zakázané. Krádeže sa, žiaľ, rozmáhajú naďalej. Celý priestor jednoducho podchyti nevieme."
   Medzi "rizikové"lokality patria napríklad mestské lesy pri Čučmianskej a Cintorínskej ulici. "Tu máme osadené kvalitné dubové drevo, ktoré ľudia radi kradnú," dodal riaditeľ.

 

Krádeže, ktoré sa podarí objasni, končia neraz až na súde. "Máme aj takéto prípady," povedal Arpád Kavečanky, riaditeľ Štátnych lesov SR, odštepný závod v Rožňave. "Väčšinakrádeží sa však nedá sankcionova, pretože ich páchateľmi sú maloleté deti."

 

Krásnohorské Podhradie a Betliar sú ďalšie lokality, kde žije zvýšený počet sociálne znevýhodnených rodín, a tak sa aj tieto oblasti často stávajú terčom zlodejov dreva. Lesy sa preto rozhodli pre alternatívne riešenie. V spolupráci s oddielom mestských skautov z Rožňavy, ktorého členmi sú hlavne ľudia z tejto sociálnej vrstvy, uzavreli dohodu. "Oddiel pre nás vykonáva určité pomocné práce, napríklad čistenie potokov. Tí, čo sa do práce zapoja, si môžu od nás drevo kúpi lacnejšie, alebo si jeho cenu týmto spôsobom odpracova," vysvetlil riaditeľ. Naposledy oddiel čistil potok práve v Betliari.

 

Krádeže dreva maloletými nie sú novotou ani pre Štátne lesy SR, odštepný závod v Revúcej. Aj v tomto okrese sa v minulosti vykonávali hliadky v spolupráci so štátnou políciou. "Efektbol však minimálny," priznal riaditeľ Jozef Bystriansky. "Väčšinousme páchateľa nedolapili, alebo kradli deti."
   Medzi oblasti s častým výskytom krádeží patrí hlavne južná čas okresu Revúca, najmä v blízkosti mesta Tornaľa. Predís problému sa preto aj tu snažia lacnejším predajom palivového dreva. "Súto zvyšky po ažbe dreva, hrubšie haluze, vrchovce. Cena je približne osem eur za kubický meter. Takto sme doposiaľ predali asi 9-tisíckubíkov dreva," informoval J. Bystriansky.

(Korzár)

Prečítané: 1282
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.