Logo
Vytlačiť túto stránku

Vietor opä lámal stromy

Počas uplynulého víkendu silný vietor v Tatranskom národnom parku na území v správe Štátnych lesov TANAP-u roztrúsene poškodil a vyvrátil viac ako 9 000 stromov, čo predstavuje približne 6 770 m3 dreva.

Najhoršia situácia bola v ochrannom obvode Štrbské Pleso, kde vietor zničil

1 600 m3 stromov. V ochranných obvodoch Podbanské, Dolný Smokovec, Tatranská Lomnica a Kežmarské Žľaby vietor poškodil po 1 000 m3 stromov, približne 750 m3 stromov zostalo po nápore vetra leža v ochrannom obvode Zverovka, 320 m3 v ochrannom obvode Červený Kláštor a 200 m3 v ochrannom obvode Vyšné Hágy. „Vietor zasiahol prevažne to územie národného parku, ktoré v novembri 2004 poškodila bóra,“ poznamenal na margo spôsobených škôd Pavol Fabian, námestník riaditeľa Štátnych lesov TANAP-u.

Tentoraz zaznamenali Štátne lesy TANAP-u aj škody na majetku, ktoré odhadujú na takmer 300 000 korún.

„Na Štrbskom Plese zničil vietor krmelec, na Kežmarských Žľaboch vyvrátil pútač. Na dopravnom stredisku v Tatranskej Lomnici strhlo strechu na budove skladu a porozbíjalo sklá na oknách. Škodu po strhnutí plechu zo strechy budovy ochranného obvodu Tatranská Lomnica odhadujeme až na 150 000 korún,“ vyratúva škody víkendovej víchrice Pavol Fabian.

Poškodené kmene stromov z miest prístupných verejnosti sa postupne odstraňujú. A to vrátane značkovaných turistických chodníkov vedúcich pásmom lesa, ktoré v čase zimnej uzávery nie sú pre verejnos uzatvorené.

bur

Prečítané: 1598
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.