Logo
Vytlačiť túto stránku

V Pieninách vyčistili brehy i chodníky

Prostredie v Pieninách je opä čistejšie. Zásluhu na tom majú účastníci ôsmeho ročníka akcie Čisté hory a potoky.

Na sobotňajšom upratovaní, ktoré organizovala Správa Pieninského národného parku (PIENAP), Štátne lesy TANAP-u, vodohospodársky podnik Povodia Dunajca a Popradu sa zúčastnilo vyše 80 dobrovoľníkov. Medzi nimi bolo okrem dospelých hlavne 73 žiakov z Lesnice, Haligoviec, Veľkého Lipníka a z Centra voľného času v Spišskej Starej Vsi.

Už tradičné podujatie sa koná dvakrát do roka pred a na konci turistickej sezóny. Cieľom je predovšetkým vyčisti turistické chodníky a vodné toky na území Pienin. Dobrovoľníci si sobotňajšou aktivitou zároveň pripomenuli včerajší Deň Zeme. “Celkovo sme napočítali 110 kusov 120-litrových vriec odpadu. Väčšinou sa zbieralo popri brehoch vodných tokov,“ informovala nás Margaréta Malatinová z PIENAP-u.

Všetkým účastníkom boli pri rannom zraze rozdané zberné vrecia a ochranné rukavice. Vytvorené boli tri pracovné skupiny. “Tak ako po minulé obdobie sme tentoraz kuriózne nálezy nezaznamenali. Žiaci nachádzali väčšinou zvyšky domového odpadu ako plechovky a podobne. Napriek tomu odpadu bolo omnoho viacej ako pri poslednom zbere v minulom roku,“ priblížila M. Malatinová.

Sobotňajšie stretnutie vyvrcholilo asi dve hodiny popoludní. Okrem dobrého pocitu si “zberači“ odnášali množstvo sladkých dobrôt, darčekových predmetov informujúcich o Pieninách i symbolické pastelky.

(KORZÁR, košický denník, 23.4.2007)

Prečítané: 1279
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.