Logo
Vytlačiť túto stránku

WWF považuje ažbu za nelegálnu

Organizácia WWF - Svetový fond na ochranu prírody hodnotí Štúdiu posúdenia vplyvu navrhovanej činnosti na priaznivý stav predmetu ochrany v NPR Tichá a Kôprová dolina, ktorú vypracovala Štátna ochrana prírody (ŠOP SR) a Národné lesnícke centrum (NLC)...

WWF uvádza:

Štátne lesy Tatranského národného parku začali spracovávanie polomu z novembra 2004 v NPR Tichá a Kôprová dolina (územia NATURA 2000). Pritom sa odvolávajú na to, že opodstatnenos spracovania polomu potvrdila aj „Štúdia posúdenia vplyvu navrhovanej činnosti na priaznivý stav predmetu ochrany v NPR Tichá a Kôprová dolina“, ktorú vypracovala Štátna ochrana prírody (ŠOP SR) a Národné lesnícke centrum (NLC).

Vzhľadom na pochybnosti o objektívnosti štúdie dala organizácia WWF - Svetový fond na ochranu prírody vypracova jej odborné hodnotenie. Na základe hodnotenia možno vyslovi celkový záver, že štúdia nie je spracovaná v zmysle potrieb posudzovania podľa Čl. 6.3 a 6.4 smernice 92/43/EHS o biotopoch a v žiadnom prípade nenahrádza zákonný postup uplatňovania týchto článkov na Slovensku. WWF preto považuje dnešnú ažbu v Tichej a Kôprovej doline za nelegálnu.

Celá štúdia bola spracovaná neobjektívne a účelovo, len s jediným cieľom - umožni spracovanie polomu v Tichej a Kôprovej doline bez posúdenia v zmysle zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie č.24/2006 Z.z..

Štúdia ignoruje všeobecne známe fakty o ekológii a dynamike ekosystémov a populácii druhov, o vplyvoch, dôsledkoch, účinkoch a rizikách opatrení po vetrovej kalamite. Vplyvy a riziká vyhodnocuje predovšetkým z hľadiska lesného hospodárstva a hľadisko ochrany prírody je potláčané.

„Neexistuje jediný relevantný dôvod z hľadiska ochrany prírody na spracovanie polomu NPR Tichá a Kôprová dolina. Spracovanie polomu na niekoľko desaročí znehodnotí uvedené lokality na zaradenie do jadrovej zóny národného parku“, uviedla spoluautorka štúdie RNDr. Zdenka Køenová, PhD. z NP Šumava.

Spracovanie polomu viac ako dva roky po víchrici nezabráni a ani významne neobmedzí gradáciu lykožrúta smrekového. Je to najmenej vhodné riešenie tak z hľadiska ochrany prírody, ako aj lesného hospodárstva“, uviedol Ing. Rastislav Jakuš, PhD., špecialista na podkôrny hmyz.

WWF upozorňuje ŠOP SR a orgány ochrany prírody, aby vzhľadom na závažné procesné a obsahové nedostatky nepoužívali štúdiu v praxi ochrany prírody na Slovensku.

WWF navrhuje Ministerstvu životného prostredia SR (MŽP SR) a ŠOP SR, aby bolo vykonané náležité hodnotenie podľa Čl.6 smernice o biotopoch pre celý projekt odstraňovania následkov veternej smršti z 19.11.2004 v ÚEV Tatry a CHVÚ Tatry.

WWF žiada Štátne lesy TANAP-u, aby zastavili ažbu v NPR Tichá a Kôprová dolina do vypracovania náležitého hodnotenia podľa Čl. 6 smernice o biotopoch a schválenia Programu starostlivosti pre územie TANAP-u.

WWF odporúča MŽP SR a ŠOP SR, aby schválili Program starostlivosti Tatranského národného parku a jeho zonáciu.

Prečítané: 1734
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.