Logo
Vytlačiť túto stránku

Kalamita ovplyvní ceny dreva v Čechách

Po minulotýždňovom orkáne v Českej republike leží na zemi v štátnych lesoch drevná hmota zodpovedajúca 70 percentám z plánovanej celoročnej ažby.

Ide o drevo v hodnote šes až sedem miliárd korún. Najviac postihnuté sú lesy na Šumave, v Krkonošiach a v Krušných horách. Lesy ČR zvažujú, že požiadajú vládu o vyhlásenie krízového stavu v lesoch.

Ako informovala ČTK, minister poľnohospodárstva Petr Gandalovič pre obrovské polomy navrhne vláde, aby povolila zrýchlený režim ažby dreva. S mimoriadnou čiastkou na likvidáciu kalamity ale P. Gandalovič nepočíta. Situáciu sažujú ažkosti so zmluvami s ažbovými firmami. "Se smlouvami je v jednotlivých oblastech krize. Tam, kde je kalamita nejvìtší, musíme postupovat zrychleným øízením," uvedl. Aj pri použití skráteného konania pre verejné zákazky však tendre zaberú rádovo dva až tri týždne.

K prioritám patrí zabráni útoku kôrovcov, čo sa však asi celkom nepodarí. "Vytìžit hmotu do doby, než kùrovec zahnízdí, tak to samozøejmì schopni nejsme," øekl P. Gandalovič.

V súkromných lesoch by podľa neho mali by škody oveľa nižšie,

približne 30 percent z rozsahu v Lesoch ČR. Dôvodom je, že Lesy SR majú viac lesov v pohraničí, ktoré bolo postihnuté viac. P. Gandalovič tiež očakáva asi desapercentný vplyv na ceny dreva.

Prečítané: 1770
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.