Logo
Vytlačiť túto stránku

Zo strážcu prestáva by policajt

Tatranskí rangeri v roku 2006 uložili 64 blokových pokút v celkovej výške 22-tisíc korún. K udeleniu väčšiny pokút došlo nad hornou hranicou lesa.

K najčastejším priestupkom patrilo nedovolené táborenie, bivakovanie, pohyb mimo vyznačených chodníkov, ale aj nerešpektovanie sezónneho uzáveru, vykonávanie skialpinizmu mimo vyhradených trás, zber lesných plodov či vstup so psom.

Vedúci odboru strážnej služby Správy TANAP-u Juraj Švajda podčiarkol, že čísla potvrdzujú dlhodobejší trend poklesu výšky pokút a priestupkov. V roku 2005 činila výška vybratých pokút 53-tisíc korún.

„Jednak stúpa disciplinovanos návštevníkov. Po druhé, naším zámerom je aplikova trend zmeny strážcu národného parku, ktorý už nie je policajt, ale človek, ktorý turistovi poradí, informuje a pomôže,“ vysvetlil J. Švajda.

Ten v tejto súvislosti kritizoval súčasnú legislatívu, ktorá je podľa neho príliš tvrdá voči bežným turistom, ale na druhej strane málo efektívna a benevolentná voči veľkým narušiteľom. Podľa stupňa vážnosti priestupku sa tatranskí strážcovia snažia preferova dohovor alebo nižšie sadzby pokuty.

(Tatranský denník KORZÁR, 12.1.2007)

Prečítané: 1909
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.