Logo
Vytlačiť túto stránku

Rastie výroba drevných peliet

Združenie Biomasa vyrobilo v roku 2006 v Centrálnej spracovateľskej a riadiacej jednotke (CPU) v Kysuckom Lieskovci 10 400 ton drevných peliet, čím svoj biznis plán prekročilo o 4 %.

Podľa generálneho riaditeľa združenia Ladislava Žideka cena za tonu peliet sa pohybuje od 7 000 Sk do 7 600 Sk s DPH, čo je viac ako na začiatku vykurovacieho obdobia. "Na začiatku zimy cena vzrástla, pribúdajú zákazníci a polovicu produkcie predávame na Slovensku. Domáci trh v súčasnosti pokrývame na 90 % a v tomto roku máme v pláne vyrobi 12 000 ton peliet. Pribúdajú noví zákazníci, sú to rôzne firmy, organizácie i občania. Predaj drevných peliet rozširujeme aj do Česka, najmä na severnú Moravu. Pelety dodávame v cisterne, vo veľkých baloch aj v 15-kilogramových vreciach, podľa želania zákazníkov," dodal L. Židek.

Biomasa ako združenie právnických osôb vzniklo v roku 1999 a združuje najmä obce, školy a zdravotnícke zariadenia. Združenie má 25 členov a pôsobí v Žilinskom, Trenčianskom a Košickom kraji. Okrem výroby drevných peliet predáva aj teplo členom združenia i ďalším odberateľom. "V tomto roku to bude 6 500 GJ z našich 44 kotolní v školách a vo verejných budovách," spresnil L. Židek.

Združenie Biomasa v Kysuckom Lieskovci svojim členom zrekonštruovalo kotolne, pôvodne spaľujúce uhlie, koks, kaly a ľahký vykurovací olej na spaľovanie drevných peliet. Prvé kotolne v rámci pilotného programu boli upravené v roku 2000 v základných školách v Klokočove na Kysuciach a v Lúkach na Považí. Najväčšia kotolňa s výkonom 2,5 MW v ¼ubochni v Liptove bola zrekonštruovaná v roku 2003 a vykuruje 14 budov Národného endokrinologického a diabetického ústavu, 3 školské pavilóny, materskú školu a budovu obecného úradu.

"V porovnaní s krajinami západnej Európy na Slovensku málo využívame biomasu. Je to zapríčinené pomalým prijímaním relevantných zákonov, absenciou či nepoužívaním priamych a nepriamych dotačných schém. Do väčšieho využívania biomasy nás však tlačí celoeurópska stratégia a Kjótsky protokol," konštatoval L. Židek.

(tasr)

Prečítané: 2097
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.