Logo
Vytlačiť túto stránku

Pozor, blesky!

Počasie v horách je cez leto nepredvídateľné, mení sa rýchlo. Nebezpečné búrky s bleskami sa vyskytujú hlavne popoludní.

Riaditeľ Horskej záchrannej služby (HZS) Jozef Janiga odporúča pri spozorovaní blížiacej sa búrky opustiť hrebene hôr, sedlá či žľaby plné vody. „V prípade, že vás už búrka zastihne,  neutekajte, nechoďte. Vzniká tým krokové napätie a ak blesk napríklad udrie sto metrov od vás,  môže vás zabiť,“ vysvetlil.

 

Na hrebeňoch hôr si treba čupnúť na nevodivý materiál ako plecniak, karimatku či pršiplášť. Dôležité je prikrčiť sa a nevyčnievať nad ostatné skaly. „Používať dáždnik neodporúčam, jeho kovové časti priťahujú blesky,“ upozornil. Či je podľa neho potrebné vypnúť aj telefón, s istotou nepovedal, existuje veľa teórií. On osobne sa ale s priamym zásahom blesku do mobilu ešte nestretol.

 

Jozef Janiga varuje aj pred úkrytom v jaskyniach a skalných previsoch či pod stromami. V prvých dvoch prípadoch sa vytvára skratový mostík a napriek tomu, že ste vo vnútri a nevyčnievate, blesk cez vás môže prejsť.

„V lese sa treba zdržiavať ďalej od stromov, nie byť priamo pod nimi či opierať sa o ne. V prípade, že do stromov udrie blesk, šíri sa okolo nich prúd,“ spresnil riaditeľ HZS.

 

Bezpečný úkryt predstavujú poľovnícke chaty či krmelce, útočisko v stane je nevhodné. Tvrdí však, že v horských oblastiach je les pomerne bezpečný, keďže blesky primárne priťahujú skaly. Pri zásahu bleskom musí byť pomoc okamžitá, svedok udalosti by mal rýchlo zavolať záchranné zložky. „Len tak má postihnutý človek šancu na prežitie,“ povedal hovorca Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Boris Chmel.

Ak blesk udrel viacero ľudí, do príchodu záchrannej služby treba najprv pomôcť ohrozeným na živote, u ktorých došlo k zástave obehu či dýchania.

„Týchto začneme resuscitovať systémom 30 stlačení hrudníka a dva vdychy. Následne ošetríme popáleniny sterilným krytím popálených oblastí a zabezpečíme protišokové opatrenia, čiže ticho, teplo, tekutiny a tíšenie bolesti,“ dodal B. Chmel.

 

Zdroj: My Liptovské noviny

Prečítané: 790
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.