Logo
Vytlačiť túto stránku

Lesný požiar pri Černobyle

V okolí odstavenej jadrovej elektrárne Černobyľ sa opäť rozhorel les.

Oheň sa postupne rozšíril na 130 hektárov porastu. Oznámila to agentúra Interfax-Ukrajina. Podľa hasičov požiar začal vzplanutím suchej trávy a trstiny v pondelok dopoludnia neďaleko obce Kovšilovka. Do boja s ohňom sa zapojilo 117 hasičov.

 

Už na prelome apríla a mája v Černobyle hasiči bojovali s lesným požiarom, ktorý zasiahol 320 hektárov. Vznikol v menej zamorenej oblasti, ale potom postupoval západným smerom do miest, ktoré boli pri explózii elektrárne v roku 1986 radiáciou zamorené viacej. Postihnuté oblasti boli zarastené vegetáciou a ťažko dostupné. Horel les, suchá tráva i trstina na brehoch rieky Už. Úrady nevylučovali, že niekto oheň založil úmyselne.

 

Lesný požiar vyvolal paniku obzvlášť v Kyjeve, kde žijú dva milióny obyvateľov a ktorý leží asi sto kilometrov od Černobyľu. Ukrajinskí záchranári však od začiatku ubezpečovali, že žiadne nebezpečenstvo nehrozí. V celej oblasti sa merala radiácia a žiadne odchýlky od normálu neboli zistené. No premiér Arsenij Jaceňuk uviedol, že sa Ukrajina stretla s najrozsiahlejším požiarom od roku 1992. Súčasne upokojoval verejnosť, že od elektrárne bol požiar asi 20 kilometrov ďaleko.

 

Zdroj: energia.sk

Prečítané: 896
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.