Logo
Vytlačiť túto stránku

Mestské lesy sú vec verejná

V Považskej Bystrici podmienili nakladanie s mestskými lesmi  referendom.

Koncom minulého roka prijali poslanci mestského zastupiteľstva Považskej Bystrice nariadenie o osobitne dôležitom strategickom majetku mesta. Predaj či prenájom mestských lesov je ním blokovaný mechanizmom referenda obyvateľov mesta. Nariadenie napadla prokurátorka. Jej protestom sa zaoberali poslanci na májovom zasadnutí. Protest spochybňoval, že pred predajom majetku, prenájmom alebo zrušením nariadenia, sa musí uskutočniť miestne referendum a takisto povinnosť žiadateľa o prevod alebo prenájom predložiť petíciu najmenej tridsať percent oprávnených voličov.

 

Poslanci vyhoveli požiadavke prokurátora len v časti týkajúcej sa povinnosti predložiť petíciu s odvolaním sa na to, že zákon o majetku obcí umožňuje mestskému zastupiteľstvu vyhlásiť referendum aj o iných dôležitých otázkach, ktoré súvisia so životom mesta alebo obce.

 

Primátor Karol Janas hovorí, že nie sú jediným mestom, ktoré sa snaží takto chrániť svoj majetok. „Tvorbu nariadenia sme úzko koordinovali s mestom Púchov. Tu mali takéto nariadenie už od roku 2004 alebo 2005. Bolo známe, a preto sme nepredpokladali, že by bolo v rozpore so zákonom po toľkých rokoch. Pani prokurátorka sa rozhodla tieto veci spojiť a dať protest v Púchove aj Považskej Bystrici. Uvidíme, ako sa rozhodnú v Púchove, ale my sme sa rozhodli, že možnosť chrániť mestské lesy tak, aby predaj či prenájom bol len so súhlasom obyvateľov, budeme chrániť do posledného okamihu," povedal K. Janas.

 

Mestské lesy sú podľa primátora pre mesto veľmi dôležitým majetkom a budú sa snažiť nájsť také riešenia, aby referendum muselo byť. „Nemôže byť možnosť mestské lesy predať a prenajať čo i len náznakom bez toho, aby ľudia o tom vedeli a mali možnosť sa vyjadriť. Verím, že aj ľudia budú zásadne proti a v tomto je aj zhoda medzi mestom a mestským zastupiteľstvom," povedal primátor.

 

Zdroj: MY Noviny stredného Považia

Prečítané: 1371
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.