Logo
Vytlačiť túto stránku

Stavebný boom si šliape cestu lesom

Na zamenených pozemkoch v Malých Karpatoch rúbu les. Miestni protestujú.

Asi desaťhektárový pozemok v druhom stupni ochrany prírody vlastní firma Moritz podnikateľa Pavla Zátureckého. Získala ho pár dní pred koncom funkčného obdobia prvej vlády Róberta Fica zámenou od štátnych Lesov Slovenskej republiky. Za pozemky s výbornou polohou neďaleko Bratislavy štátu previedla iné parcely s podobnou výmerou, ktoré sa nachádzajú pri obci Mučín v lučeneckom okrese. Tie kúpila len niekoľko mesiacov predtým.

 

Štát zámenu vysvetľoval tým, že z pohľadu ťažby dreva majú rovnakú hodnotu. No firme Moritz sa nový pozemok v Lozorne podarilo rýchlo vyňať z lesného fondu a premeniť na stavebné parcely. Krátko po tom predstavila zámer na stavbu zvernice, s ktorým najprv narazila na odbore životného prostredia okresného úradu v Malackách. Ten sa oprel o zamietavé stanovisko Správy Chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty. „Na území sa nachádza prioritný biotop európskeho významu, jaseňovo-jelšové podhorské lužné lesy, ktorý môže byť ohrozený zvýšenou koncentráciou zveri na malom priestore,“ vysvetľuje svoje výhrady šéf ochranárov Peter Puchala.

 

Problémom je aj oplotenie, ktoré vytvára na území chránenej krajinnej oblasti bariéru. Ochranári na svojom stanovisku z roku 2011 trvajú dodnes, no odbor životného prostredia ich názor ďalej nerešpektoval. Tri mesiace po pôvodne zamietavom stanovisku už s výstavbou zvernice súhlasil.

 

 Vtedy sa do protestov proti výstavbe v chránenom lese zapojili aj ľudia z Lozorna. Miestny poslanec Ľuboš Tvrdoň a ďalší občania zozbierali v trojtisícovej obci takmer sedemsto podpisov pod petíciu, v ktorej s výstavbou nesúhlasili. Podporili ju aj ľudia z okolitých obcí. Po minulotýždňovom výrube protesty miestnych opäť zosilneli.

Zdroj: dennikn.sk

Prečítané: 851
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.